Не пускали в храм, робили доноси та влаштовували концерти: як в СРСР боролися з Великоднем

Читать на русском
Автор
Великдень в СРСР Новина оновлена 14 квітня 2024, 19:34
Великдень в СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

Людей почали виганяти на суботники й масові ходи з опудалами священників, які потім спалювали

В Радянському Союзі влада забороняла вірянам святкувати Великдень. Але люди, незважаючи на жорстокі гоніння на церкву, знаходили можливість відзначити свято.

Про це пише видання OBOZREVATEL. Журналісти нагадали, як у минулому святкували церковне свято.

Так, у 20-х роках людей намагалися відволікати від релігійного свята створенням нових традицій. Наприклад, до Великодня влаштовувалися комуністичні хресні ходи, молодіжні антирелігійні ходи й концерти, метою яких було відвернути молодь і людей середнього віку від церковних обрядів.

Цікаво, що в 1930 році через Пасху вихідний перенесли з неділі на четвер, щоб свято стало робочим днем. Однак ця практика не прижилася, і тоді людей почали виганяти на суботники й масові ходи з опудалами священників, які потім спалювали.

З 1942 по 1945 року на територіях, де ввели військовий стан, було дозволено здійснення великодніх служб. До того, 5 травня 1945 року багато підприємств не працювали – був оголошений вихідний день, а в магазинах організували продаж пасок.

Ставлення до Великодня стало змінюватися в 70-і роки. Так, тоді для того, щоб відвернути молодь від церковної служби, в пасхальну ніч влаштовувалися дискотеки, а в кінотеатрах організовувалися нічні покази фільмів.

"У кінці 70-80-х молоді увійти до церкви на Великдень не можна було – міліція оточувала. Щоб вчителі не взяли "на список", їздили на службу в чужі села, де нас ніхто не знав. А став старшим – викликали на килим", – цитує видання Fresher настоятеля Свято-Успенської церкви села Семенівка отця Іоанна.

Раніше "Телеграф" розповідав, яку їжу СРСР поцупив у "ненависного Заходу". І мова не тільки про техніку та автомобілі, адже їжа також стала плагіатом.