Ядерна пустеля та безжальні сліпі монстри: ТОП-5 кращих фільмів про постапокаліпсис

Читать на русском
Автор
"Шалений Макс" - один із кращих представників жанру. Фото створене за допомогою ШІ Новина оновлена 18 квітня 2024, 22:38
"Шалений Макс" - один із кращих представників жанру. Фото створене за допомогою ШІ. Фото Midjourney

Фільми про виживання після кінця світу часто показують як кращі, так і гірші людські якості. Переважно гірші

Людство завжди лякала та цікавила ідея кінця світу. Постапокаліптичні історії змушують нас замислитися над власною природою, цінністю життя та можливістю виживання в екстремальних умовах. Цього місяця у світ вийшов новий гучний телепроєкт про виживання після кінця світу — серіал "Фолаут", який входить до списку найбільш значних прем'єр квітня. Якщо вам подобається тематика "Фолаута", ми зібрали підбірку фільмів, які вам точно сподобаються — вони кидають виклик нашим уявленням про цивілізацію, мораль та майбутнє.

1. "Дорога" (The Road, 2009, IMDb: 7.6)

Цей фільм, знятий за романом Кормака Маккарті, розповідає про подорож батька та сина пустками постапокаліптичного світу. Їм доводиться боротися не лише з голодом, холодом та ворожими людьми, але й з власним розпачем та втратою віри в майбутнє. Вігго Мортенсен та Коді Сміт-МакФі блискуче зіграли у цій камерній, але глибокій драмі, яка розповідає глядачеві про цінність людських стосунків і сенс життя.

2. "Книга Ілая" (The Book of Eli, 2010, IMDb: 7.0)

У світі, спустошеному ядерною війною, самотній мандрівник Ілай несе з собою єдину книгу, яка може врятувати людство. Його подорож сповнена небезпек, адже за книгою полюють як бандити, так і релігійні фанатики. Дензел Вашингтон харизматичний у головній ролі, а фільм вражає візуальними ефектами та динамічним сюжетом. "Книга Ілая" змушує замислитися над роллю віри та знань у світі, де панує хаос.

3. "Останній нащадок Землі" (Children of Men, 2006, IMDb: 7.9)

У недалекому майбутньому люди перестали народжуватися. Тео (Клайв Оуен), колишній активіст, отримує завдання відшукати жінку, яка може завагітніти. Це його останній шанс врятувати людство від вимирання. Фільм вражає реалістичним зображенням антиутопічного світу та емоційною історією про кохання та самопожертву. "Дитя людства" змушує замислитися над проблемами безплідності, екології та майбутнього нашого виду.

4. "Шалений Макс: Дорога гніву" (Mad Max: Fury Road, 2015, IMDb: 8.6)

У пустельному світі, де панує хаос та жорстокість, Макс (Том Харді) та Ф'юріоза (Шарліз Терон) намагаються втекти від тирана Імморатана з групою жінок, які стали його полонянками. Цей фільм — це візуальний шедевр з захоплюючими гонками, динамічними боями та яскравими персонажами, що й підтверджують високі оцінки від критиків і глядачів.

5. "Тихе місце" (A Quiet Place, 2018, IMDb: 7.5) та "Тихе місце 2" (A Quiet Place: Part II, 2020, IMDb: 7.2)

У світі, який захопили сліпі чудовиська з надзвичайним слухом, родина Еббот намагається виживати в тиші. Вони змушені спілкуватися мовою жестів, уникати будь-яких шумів та розробити хитромудрі способи виживання. Фільми вражають напруженою атмосферою, винахідливими засобами виживання та емоційною історією про взаємодопомогу сім'ї. У другій частині ми ще розширюємо бачення цієї унікальної постапокаліптичної реальності.

А тим, кому напружені фільми про постапокаліпсис, недостатньо "гострі", "Телеграф" рекомендує переглянути 5 кращих фільмів жахів останніх років. Ці стрічки не просто лякають, а й змушують задуматися, тому відрізняються своїми високими балами. Крім того, початок 2024 року вже відзначився кінострічками, які мають високий рейтинг і претендують на звання кращих фільмів року.