5 кращих документалок, які розкривають жахи війни в Україні

Читать на русском
Автор
Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" як найкращий документальний фільм Новина оновлена 12 березня 2024, 18:16
Фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" як найкращий документальний фільм. Фото slovoidilo.ua

Фільми, які нікого не залишать байдужими

2022 рік став чорною сторінкою в історії України. Повномасштабна війна, розв'язана Росією, приносить смерть, руйнування та невимовні страждання. Документальні фільми про війну, представлені в цій добірці, дають можливість зазирнути в пекло війни, побачити її жахливі наслідки та відчути незламність українського духу.

У цій статті ми розглянемо п'ять фільмів підобрані порталом rubryka.

20 днів у Маріуполі (2023)

IMDb: 8.6

Документальний фільм, що здобув премію Оскар, розкриває жахливі події, які спіткали місто під час російської агресії. Команда Associated Press опинилася в оточеному Маріуполі, ставши останніми міжнародними журналістами, які не покинули його. Ризикуючи життям, вони не припиняли свою роботу, документуючи звірства окупантів. Їхні кадри стали свідченнями нелюдської жорстокості: смерть дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок – ці образи назавжди вкарбувалися в пам'ять світового суспільства.

Маріуполь. Хроніки пекла (2022)

IMDb: 8.2

Документальний проєкт занурює глядачів у жахливі реалії життя людей, які опинилися в епіцентрі жорстокої війни. Автори фільму знайомлять нас з мешканцями міста, чий світ за лічені дні перетворився на справжнє пекло.

Внаслідок жорстокої блокади та безперервних обстрілів маріупольці опинилися в жахливих умовах. Їм не вистачало їжі, води, світла, ліків та будь-якого зв'язку з зовнішнім світом. Люди жили в постійному страху, ховаючись від бомб у підвалах та напівзруйнованих будинках.

Життя на межі (2022)

IMDb: 8.9

Від Революції Гідності до повномасштабної війни: успішні українські кінопродюсери взяли до рук зброю, щоб захистити країну, та камери, щоб зафіксувати жахливу реальність. З уривків спогадів та власного кіноархіву ветерани Павло та Юрко збирають мозаїку причин та наслідків сучасної російсько-української війни — від кінця 2013 року до сьогодні. Автори пішли на фронт добровольцями, побували в гарячих точках Донбасу, створили саморобний безпілотник "Фурія", який зараз носить ім'я одного з найкращих підрозділів аеророзвідки. І весь цей час вони продовжували творити, щоб показати світові правду про страшну війну, яка стала можливою у 21 столітті.

Ми не згаснемо (2023)

IMDb: 7.3

Для п'ятьох підлітків, які живуть на охопленому конфліктом Донбасі, експедиція в Гімалаї — це коротка втеча від реальності. Портрет покоління, яке, незважаючи ні на що, здатне розпізнавати і святкувати крихку красу життя.

Йди за мною (2022)

IMDb: 8.2

Фільм розповідає історію подружньої пари цивільних осіб, які потрапили під інтенсивний обстріл ворожої російської армії в Ізюмському районі на своєму автомобілі. Не маючи можливості безпечно наблизитися до українських цивільних, 93-тя бригада "Холодний Яр" провела безпрецедентну рятувальну операцію за допомогою безпілотників.

Раніше "Телеграф" розповідав, про 5 українських фільмів про жорстоку реальність бандитського десятиліття. Окрім цього, вас може зацікавити які українські стрічки дивились найчастіше.