У гортензії коричневіє листя: прості способи врятувати рослину

Читать на русском
Автор
Гортензія прикрасить будь-який сад
Гортензія прикрасить будь-який сад. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Коричневе листя на гортензіях – не рідкість. І це легко виправити

Гортензії — один із найпопулярніших квітучих чагарників. Їхня популярність з кожним роком тільки міцнішає. Гортензія приголомшливо квітне й не вимагає особливого догляду. Їй необхідне своєчасне обрізання пагонів, регулярний полив та добриво.

Але іноді гортензія засмучує садівників — її листя стає коричневим. Є кілька факторів, які можуть призвести до цього.

Чому листя гортензії стає коричневим

Гортензії зазвичай віддають перевагу частково затіненим місцям. Якщо вони піддаються занадто сильному впливу прямих сонячних променів, їхнє листя може обгоріти, і на них з’являться коричневі або жовті плями. За бажання обріжте обгоріле листя нижче наступної пари листя. Посадіть гортензії у більш затіненому місці. Ідеальне місце з ранковим або вечірнім сонцем та денною тінню. Або забезпечте для гортензії захист від сонця в обідню пору.

Сухий ґрунт може призвести до потемніння листя або кінчиків листя гортензії, особливо у спекотні літні місяці. У такому випадку ретельно полийте гортензію і надалі підтримуйте ґрунт вологим, але не мокрим.

Брак поживних речовин, таких як азот, залізо або калій, може призвести до того, що листя стане коричневим, жовтим або червонуватим, а іноді рослина також перестане рости. Надлишок добрив також може призвести до знебарвлення листя. Гортензіям також необхідний слабокислий, бідний вапном ґрунт. Використовуйте спеціальне добриво для гортензій, яке також знижує рівень рН ґрунту.

Хвороби, такі як борошниста роса та плямистість листя, або зараження шкідниками, такими як павутинний кліщ та чорний довгоносик, можуть призвести до побуріння та засихання листя. Уважно огляньте рослини, особливо нижню частину листя на наявність ознак типових хвороб гортензії чи шкідників. За потреби використовуйте відповідні пестициди чи домашні засоби. Уражене або хворе листя обов’язково слід видалити й викинути на сміття.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому не можна садити півонії наприкінці весни. Цю помилку роблять багато дачників.