"Уява не знала кордонів": що використовували жінки Східної Німеччини замість секс-іграшок і до чого тут кавомолка (фото)

Читать на русском
Автор
Докторка культурології Надін Бек Новина оновлена 15 квітня 2024, 16:17
Докторка культурології Надін Бек. Фото Колаж "Телеграф"

Було опитано понад 50 жінок, які жили у НДР

Секс був забороненою темою не лише у Радянському Союзі. У Східній Німеччині — найзахіднішому сателіті СРСР — ця тема також довгий час була табуйованою. Так, наприклад, перший секс-шоп там відкрився лише у 1990 році, тоді як у сусідній ФРН ще в 60-х роках.

Докторка культурології Надін Бек з Університету Марбурга у своїй дисертації стверджує, що до появи секс-шопів у НДР, місцеві жінки викручувалися з ситуації як могли. Зокрема, допомогала уява та підручні речі. Про це вона розповіла німецькому виданню Bild.

"Уява східних німців не знала кордонів. Електронні пристрої просто перетворювали на стимулятори задоволення і використовували, так би мовити, нижче пояса", — каже Надін Бек.

Дослідниця опитала понад 50 жінок, які жили у НДР. Вони розповіли, що використовували замість секс-іграшок повсякденні речі, такі як масажер "Комета МА-1", електробритву фірми VEB Bergmann-Borsig Berlin, електричну кавомолку SWM II, електричну зубну щітку "Перлина".

Кавомолка SWM II
Електробритва фірми VEB Bergmann-Borsig Berlin
Електрична зубна щітка "Перлина"
Масажер "Massinet"

Нині, ці та інші предмети з описом, як їх застосовували, виставлені у Музеї еротичного мистецтва у Гамбурзі. Експозицію планують показати і в інших містах Німеччини.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чим у СРСР заміняли дитячі підгузки. Памперсів у країні не було до самого розвалу.