Ваше прізвище походить від старовинного ремесла, якого вже немає? Перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
1444
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 08 квітня 2024, 19:47

Вік технологій вніс суттєві корективи у життя ремісників

Всі громадяни України мають прізвища, які записані в паспортах, свідоцтвах про народження, шлюб чи інших важливих документах. При цьому, ми рідко задумуємося про те, а звідки пішло те чи інше прізвище.

Мовознавець Юліан Редько у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" зазначає, що кожне родове ім'я виникло не просто так. Одні прізвища давали за походження, інші — за особливості у зовнішності чи рід діяльності.

"Телеграф" зробив добірку прізвищ, які утворилися від старовинних ремесел. Більшість з них залишилися у підручниках історії, адже вік технологій вніс суттєві корективи у життя ремісників.

Знайдіть у списку своє прізвище та дізнайтеся, що воно означає і ким міг бути ваш предок.

  • Решітник, Ситар або Ситник — прізвище, що утворилося від назви ремісника, який виготовляв сита та решета. Найбільш розповсюджене серед прізвищ у наш час є останнє — Ситник. Налічує аж 9209 носіїв. За поширенням займає 311 місце.
  • Скринник — прізвище, утворене від назви старовинної професії: сьогодні немає вже скринників, хоч виготовлені ними скрині ще подекуди зберігаються. Нині прізвище налічує 2111 носіїв. Одна з перших згадок прізвища зафіксована у Реєстрі війська Запорозького 1649 року. Так, був такий собі козак Костя Скринник, Чачалницька сотня, Брацлавський полк.
  • Прізвища Шніцер, Шніцар, Шницер та Сніцер, Сницаревич й інші утворилися з невживаної вже в українській мові назви "сницар" (з нім. Schnitzer через пол. snycerz), що означала різьбяра по дереву. Ці прізвища вельми рідкісні й мають мало носіїв.
  • Ретізник — прізвище, що утворилося від назви виробника ретязів (ланцюгів). Нині на всю Україну є лише 301 особа з таким прізвищем.
  • Прізвища Скляр та Шкляр, а також патронімічне Скляренко та похідні: Шклярчук, Шклярський, Шклярний — утворилися від ремісника, що вставляв шибки. Найбільш розповсюджене з них — Скляр, налічує 7015 носіїв та за поширенням займає 458 місце.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища належали повстанцям. Згадаймо лише національно-визвольну війну 1648-1657 років на чолі з Богданом Хмельницьким. Саме в цей період історії утворилося чимало українських прізвищ.