Ці прізвища розкажуть про зовнішність ваших предків: перевірте у списку своє

Читать на русском
Автор
31898
Дівчинка з веснянками
Дівчинка з веснянками. Фото https://pixabay.com/

Часто прізвища вигадували сусіди чи близькі люди

У давнину людям давали прізвища не лише за рисами характеру та роду діяльності. Багато родових імен утворилися через певні особливості зовнішності.

Мовник Юліан Редько у своїй книзі "Сучасні українські прізвища" детально проаналізував походження деяких українських прізвищ. "Телеграф" ознайомився з роботою та склав короткий список таких родових імен.

Люди, які мали багато веснянок або через перенесені інфекційні захворювання відрізнялися деякими недоліками шкіри обличчя часто отримували прізвища Дзюба (похідне від нього Дзюбій ), Рябий (похідне від нього Рябчук ).

Нині прізвище Дзюба посідає 169 місце за поширенням та налічує 14570 носіїв. Найчастіше воно зустрічається у Наддніпрянщині. Форма Дюбій менш поширена. Нині з таким прізвищем лише 129 українців. Усі вони живуть на Поділлі.

Прізвища Рябий та Рябчук у сучасній Україні досить популярні. Разом вони налічують 2552 носії. Живуть люди з такими родовими іменами на Поділлі та Наддніпрянщині.

Якщо ваші предки страждали на прояви вірусу папіломи людини, то найчастіше їм давали прізвище Бородавка чи Бородавко. Сьогодні в Україні 3148 осіб із таким родовим ім’ям. Найчастіше його можна зустріти на Наддніпрянщині.

Людям, які мали темний відтінок шкіри давали прізвища Чорномаз, Чорношкіра, Смаглюк чи Смаглій. Більшість із них сьогодні живуть на Поділлі.

Якщо людина любила заглядати в чарку, через що його обличчя набувало червоного відтінку, він отримував прізвище «Червоний», «Червонюк» або «Червоняк».

Тих, хто погано доглядав за шкірою обличчя, через що вона була сухою, з недоліками, часто називали Рапатий, Рапатій, Рапатюк. Оскільки прикметник "рапатий" на той час означало "шорсткий".

Людей, які отримали опіки на обличчі, могли називати Горилий, Горилко, Піджарко, Печений.

Раніше "Телеграф" розповів, які прізвища мають князівське походження.