Їм заздрив кожен: які українські прізвища носили багатії

Читать на русском
Автор
526
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 07 квітня 2024, 11:38

Таких прізвищ налічується близько 20

У величезному списку українських прізвищ є ті, які раніше давали винятково багатим людям. При цьому за деякими з цих родових імен важко одразу зрозуміти, що вони належали лише багатіям.

Про це йдеться у роботі "Сучасні українські прізвища", авторства мовознавця Юрія Редько. У ній він наводить приклади тих самих прізвищ з цікавою історією.

За словами мовознавця, деякі українські прізвища вказують на розшарування тогочасного суспільства. Тобто про поділ на бідних та багатих.

Які прізвища давали багатим людям:

  • Багач (Богач) – найбільше це прізвище поширене у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях. Від неї також утворилися такі: Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатирський, Багацький та Богачишин.
  • Дука — це синонім до речі багатій. Похідне від нього – Дученко.
  • Скоробогатий чи Скоробогацький – таке прізвище раніше отримували люди, які могли швидко розбагатіти.
  • Дідич – так називали багатія, який став власником цілого села. Таке прізвище найбільш поширене у Київській, Львівській та Івано-Франківській областях.
  • Панич, Панчик, Панік, Панонько, Паночко, Панця, Панів – ці прізвища також говорять про статус та багатство. Вони були утворені від слова "пан".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища наші предки давали виключно худим людям. Загалом таких родових імен налічується десять.