Занадто важкі для дітей? 5 радянських мультиків, з якими треба бути обережними

Читать на русском
Автор
13166
Такі мультики можуть налякати дитину Новина оновлена 05 квітня 2024, 15:45
Такі мультики можуть налякати дитину. Фото Колаж "Телеграфу"

Деякі важко збагнути навіть дорослим

Радянська мультиплікація часто мала сумнівний зміст та викликала і дітей неприємні емоції. Та, окрім депресивних мультиків, зустрічаються й такі, що можуть налякати навіть дорослого своєю недолугістю та абсурдністю.

Години роботи мультиплікаторів зводились лише до дивного та подекуди страшного мультика. Підбірку таких витворів зробив Ukr.Media.

Мультфільм "Біла чапля". У ньому розповідається про дівчинку-модницю, яка обожнює капелюшки з білої чаплі. Щобільше, північна принцеса поклала око на екзотичний головний убір для свого весілля. Наслідуючи її примхи, оточуючі починають шукати рідкісного птаха і продовжують досліджувати особливості капелюшка.

У 1992 році на студії "Союзмультфільм" відбулася прем'єра дитячого анімаційного фільму "Глаша і Потвора". Історія цієї казки сповнена таємничих істот і неймовірних пригод маленької дівчинки Глаші в лісі. Історія починається з того, що кікімора викрадає сестру головної героїні і забирає її до лісу. Глаші не залишається нічого іншого, як піти до лісу самій. Дорогою до лігва злої потвори їй допомагає місцевий мешканець, демон, який допомагає дівчинці врятувати сестру. Наприкінці історії Глаша та її сестра повертаються додому, Водяник і Кікімора переможені, а кішка отримує свої зуби. Ця казка справді депресивна і виконана в темних, зовсім недитячих кольорах.

Інша екранізація чукотської казки, "Келлі", також не є веселою та позитивною: це страшна історія, яку радянські глядачі побачили 29 років тому. Це історія про чудовисько Келлі, яке викрадає двох місцевих дівчат. Бажаючи перепочити, чудовисько підвішує свою здобич на дереві і засинає. Полонені дівчата просять птаха звільнити їх і допомогти врятуватися від смерті. У результаті успішної втечі дівчата опиняються на іншому березі річки, а Келлі прокидається від сну. Зрештою, чудовисько не добирається до втікачок і, напившись річкової води, виривається назовні та гине.

Анімаційний фільм 1990 року "Його дружина курка" залишає у глядача дивне відчуття дискомфорту та огиди після перегляду. У ньому є синій чоловік у піжамі, дружина-курка, незрозуміла домашня тварина у вигляді людської гусениці та таємничий незнайомець, який приносить господареві квартири дивну коробку з сонечками. Поки його дружина порається по господарству, настирливий і хитрий гість розповідає господареві блакитної кімнати, що його дружина — курка і ходить на курячих ніжках. Головний герой прозріває і виганяє дружину з дому через цей "природний" дефект. У кінці історії дружина-курка повертається і бачить свого чоловіка півнем. Історія дуже дивна та складна для розуміння навіть для дорослих.

Анімаційний дитячий фільм "Потець" також лякає. За сюжетом цієї дитячої історії група дітей ставить своєму літньому батькові багато запитань про значення слова "Потець". Батько намагається непрямим чином пояснити допитливим дітям, що насправді означає це дивне слово. Головний герой заплутується в розповіді, занурюючи глядачів у низку похмурих історій. Анімаційні карти мають досить депресивний вигляд та є важкими у сприйнятті для дітей.

Раніше "Телеграф" писав, що цензура у Радянському Союзі була найсуворішим критиком та забороняла багато витворів мистецтва. Так культові кінокартини не існували для радянських людей довгий час.