Депресивні та емоційно перевантажені: 5 радянських мультиків, які краще не показувати дітям

Читать на русском
Автор
55917
Діти від таких картин були налякані та тільки плакали
Діти від таких картин були налякані та тільки плакали. Фото twitter

Виховували дітей емоційним шантажем?

Радянські мультфільми довгий час вважались добрими та повчальними, а насправді ж були досить травмуючими та емоційно важкими для дітей. У більшості з них спостерігається емоційний шантаж та депресивні тенденції, які мали чомусь навчити дитину.

Про 5 таких радянських мультиків написав у своєму блозі на Live Journal білоруський блогер Максим Мирович. У цю підбірку потрапили мультик "Рукавичка", "Мама для мамонтеняти", "Чебурашка", "Північна казка" та "Пінгвіни".

Мультфільм "Рукавичка" розповідає про маленьку дівчинку, яка мріє завести собі собаку, але сувора і зайнята мама не дозволяє їй цього. Тоді дитина знаходить вихід з ситуації та починає грати зі своєю в'язаною червоною рукавичкою, яка незабаром у її мріях перетворюється на справжнє цуценя.

У чому мораль цього творіння — незрозуміло, адже, окрім суму та демонстрації самотності дитини, там нічого немає.

Кадр з мультика

"Мама для мамонтеняти" — мультфільм, який мав би навчити дітей співчутливості насправді став осередком безвиході. Адже сюжет про долю мамонтеняти, котрий випадково уникнув вимирання мамонтів і тепер шукає маму, перенасичений депресивністю та безсиллям. Зрозуміло ж, що він навряд чи знайде маму, адже його вид вимер, а бурхливе і холодне море — не дружнє місце.

Кадр з мультика

Мультфільм "Чебурашка", за словами Мировича, є також досить похмурим, тому що у центрі сюжету "вухата істота", яка постійно шукає друзів та прагне бути потрібним, бо відчуває, що не вписується у суспільство.

Кадр з мультика

"Північна казка", у сюжеті якої добра і працьовита мати трьох дітей з ранку до вечора була зайнята домашніми турботами, стикається з байдужістю власних синів. Адже вони грали цілий день і зовсім не хотіли їй допомагати. Коли ж мама захворіла, то діти були настільки захоплені грою в оленя, що навіть не помітили цього. А по поверненню додому, побачили, що мама перетворилася на птаха і полетіла (метафора смерті).

Кадр з мультика

Мультиплікатори вдались до емоційного шантажу, який полягає у тому, що "ось не будеш слухатися, так мама полетить і не повернеться, і ти страждатимеш, як діти в мультфільмі, і помреш від холоду один у юрті".

"Пінгвіни" — мультфільм про те, як два пінгвіни висиджують яйця, і коли один з них відлучається — другий пінгвін випадково кидає яйце товариша в море. Та, щоб приховати це, він підкладає замість яйця круглий камінь. І перший пінгвін до останнього вірить, що в яйці — живе пташеня, і чекає, коли він вилупиться. Але потім тоне разом з цим "яйцем".

Кадр з мультика

Мультфільм мав би на меті навчити дітей чесності, а насправді лише продемонстрував, що навіть найближчі можуть нашкодити.

Раніше "Телеграф" писав, що радянські мультфільми, які бачила та полюбляла більшість людей, не такі вже і дитячі. Деякі з них мали нездорові наративи та могли нав’язувати дітям асоціальну поведінку.