Чоловічі українські імена, які стали рідкістю: дізнайтесь, що вони означали

Читать на русском
Автор
Імена українців мають цікаве значення Новина оновлена 02 квітня 2024, 16:16
Імена українців мають цікаве значення. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці українські імена носили наші предки

Історія нашої країни багата не лише на незвичайні прізвища, а й на старовинні українські імена. Однак більшість із них зараз забута.

На порталі ТРК МІС у проєкті "Скажи паляниця" розповіли про несправедливо забуті чоловічі українські імена. У сучасному світі мало хто знає їхнє значення.

Іменем Борислав древні слов’яни буквально називали "борців за славу", а загальнослов’янське ім’я Боян означає "співак" або "оповідач". Ім’я Єремія чи Ярема старослов’янського походження пов’язане з ім’ям слов’янського бога землі та родючості Ярила.

Слов’янське ім’я Любомир буквально означає "той, хто любить мир", а ось українське ім’я Олесь – це зменшена форма імені Олександра. Омелян — це не лише українське ім’я, а й прізвище. У перекладі з давньогрецької означає "той, що лестить" або "приємний у словах". Українське ім’я Радослав означає "радіти славі" або "добувати славу".

У імені Святослав слов’янське коріння. Його давали українцям, народженим у сім’ї, яка принесла славу та успіх своєму роду. Традиційне слов’янське ім’я Ярополк складається з двох частин: "яро" означає "весна чи сонце", а "полк" — "частина чи половина чогось". Таким чином, Ярополк означає "частину весни/частину сонця". Цим ім’ям називали переважно дітей, які народилися у весняний період.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, яке українське прізвище вказує на турецьке коріння. У цьому списку лише чотири прізвища.