Не безіменний: як правильно називати пальці українською

Читать на русском
Автор
1610
Деякі регіони мали свої, особливі назви пальців
Деякі регіони мали свої, особливі назви пальців. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Звичні назви пальців вживаються дуже давно і вже стали літературною нормою, але використання суто українських синонімів може збагатити мову

Українська мова багата на різні фразеологізми та цікаві слова. Однак не всі знають їх та правильно вживають. Наприклад назви пальців знайомі багатьом з дитинства: великий, вказівний, середній, безіменний та мізинець насправді можуть бути іншими.

Зокрема це стосується безіменного пальця. Портал "Словотвір" зазначає, що слово це дійсно використовується, однак є калькою з російської мови. Натомість в українській мові для означення безіменного пальця є одразу кілька цікавих слів. Серед них:

  • підмізинний, примізинний, примізинець — від його розташування перед мізинцем
  • персневий, перстенець або обручковий — через те що саме на цьому пальці носять обручку
  • ще одним цікавим варіантом є кризенець — це слово пішло з волинсько-поліського говору.

Великий палець в діалектах називають палюхом, пучаком, бецманом, перваком. Вказівний можна по-іншому назвати вказівцем, перстом, пузвеликими, підвеликим чи непудрушником. Середній має найменше синонімів серед інших пальців. Його можуть називати тільки серединець. А от мізинець має безліч діалектних слів які вживаються на означення цього пальця. Серед них мізинок та мізерник.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно називати страви на Великдень. Не варто плутати назву основної страви — паски з назвою свята.