Не "без двадцяти чотири": вчимося говорити про час українською, використовуючи простий лайфхак

Читать на русском
Автор
769
Як правильно писати час українською мовою
Як правильно писати час українською мовою. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Є одна проста порада, яка допоможе запам’ятати, як правильно говорити про час

Багато хто часто припускається помилок в українській мові, коли говорять про час. Наприклад, якщо треба сказати співрозмовнику, котра зараз година, то деякі можуть відповісти образно "без двадцяти чотири", але це буде помилкою.

Український мовознавець Олександр Авраменко пояснив у програмі "Сніданок з 1+1", як правильно говорити про час. Він зазначив, що замість "без двадцяти чотири" краще та правильніше буде сказати "двадцять до четвертої" або "за двадцять четверта".

Також Авраменко поділився одним лайфхаком, запам’ятавши який ви завжди зможете правильно називати час. Це звучатиме коректно і не різатиме слух.

"Ось вам лайфхак – якщо велика хвилинна стрілка у правій частині циферблата, то вживаємо прийменники "на" або ж "по", а якщо в лівій – то "за" або "до", – розповів український мовознавець.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно потрібно просити вибачення українською мовою. Багато хто звик використовувати слово "вибачаюсь", проте це зовсім неправильно. Є безліч синонімів, які краще звучатимуть у цьому випадку.