Травнева погода на початку квітня: Україну накриє аномальне африканське тепло

Читать на русском
Автор
4675
Українці можуть порадіти сонячним дням Новина оновлена 31 березня 2024, 23:58
Українці можуть порадіти сонячним дням. Фото pinterest.com

Тепла та досить суха погода помітно підвищить ризик пожежної небезпеки

Останні дні березня видалися в Україні аномально теплими, місцями у західних областях побито історичні рекорди максимальної температури. І все завдяки активному виносу субтропічної повітряної маси з боку Балканського півострова.

Згідно з прогнозами, на початку квітня надзвичайно тепла погода збережеться у більшості областей, а середньодобові показники відповідатимуть першій половині травня. Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, найвищі денні температури варто очікувати у західних та місцями південних областях, а також у внутрішніх районах Криму, 2 квітня також у центрі та на сході України. Тут стовпчики термометрів піднімуться до +22…+27 °C. Вночі також буде тепло – на Лівобережжі +5…+10 °C, а у західних та південних регіонах +9…+14 °C.

Відчутно прохолодніша погода буде у прибережній зоні Чорного та Азовського морів внаслідок впливу холодної води з акваторії, яка прогрівається значно повільніше, ніж повітря.

При цьому сонячна погода поступово до середини першої декади місяця зміниться на похмурішу, а також пройдуть дощі, які найінтенсивнішими виявляться в західних і північних областях.

Після розвитку зони зниженого тиску над країнами Балтії, Польщею та Білоруссю, пов’язані з нею атмосферні фронти торкнуться переважно Правобережжя України. На тлі високих температур дощі подекуди супроводжуватимуться грозами, а 3 квітня посилиться південно-західний вітер, з поривами місцями до 15-20 м/с.

З 4 квітня в Україні, починаючи із західних та північних регіонів, очікується короткочасне зниження температури повітря на 6–8 °C внаслідок зміни повітряної маси. Вночі мінімальні значення виявляться в межах +3…+8 °C, вдень +12…+18 °C, на крайній півночі 5 квітня можливі заморозки до 0…-3 °C. Проте східні та південні області країни похолодання практично не торкнеться, але й тут середня температура знизиться на 3–5 °C порівняно з початком робочого тижня.

Ближче до вихідних з 6 квітня очікується чергова хвиля аномально теплої погоди, пов’язана з надходженням повітряних мас африканського походження. Тому, починаючи із західних та південно-західних областей, температура повітря почне підвищуватися вночі до +8…+13 °C, удень до +19…+24 °C. На тлі області підвищеного атмосферного тиску істотних опадів до кінця першої декади не передбачається, хоча місцями вдень можливі невеликі короткочасні дощі з окремими грозами.

Крім того, на тлі переважання теплої та досить сухої погоди помітно підвищується ризик пожежної небезпеки. У зв’язку з цим, наполегливо рекомендуємо утриматися від спалювання сухої трави, очерету та гілок, оскільки подібні дії завдають істотних збитків екології, а також тягнуть за собою відповідальність згідно із законом.

На карті показано прогноз відхилення температури повітря від кліматичної норми в Європі за період з 30 березня до 6 квітня 2024 року. Добре видно, як суттєво в Україні температура перевищує середні багаторічні показники.

Метеорологічна карта Європи
Карта прогнозу з 30 березня по 6 квітня.