Зима у березні і заморозки у травні: народний синоптик дав прогноз на весну-2024

Читать на русском
Автор
90650
pexels.com

Початок весни буде погожий, а от далі погода зіпсується

Зима сезону 2023-2024 майже завершила свою тримісячну каденцію і до "інавгурації" весни залишилися лічені дні. Глобальні кліматичні тенденції до потепління значно вплинули на метеорологічну картину і зимовий сезон Україна пройшла без лютих морозів.

А що ж буде навесні? Очікувати в березні-травні вже літніх температур чи такий подарунок — то занадто? На ці запитання народний синоптик з Волині Володимир Деркач відповів в ексклюзивному прогнозі "Телеграфу".

Погода у березні

За словами знавця погоди, перші дні весни будуть радувати українців приємним теплом.

"Початок весни буде погожий, але досить "бідний" на опади, яких буде дуже мало і траплятимуться вони зрідка (варто очікувати невеликих опадів на початку першої декади березня).

Температура вдень здебільшого плюсова, однак уночі можливі невеликі морози. Приблизно з середини першої декади березня поволі почне підніматися температура повітря, а наприкінці першої десятиденки слід очікувати значного зростання і буде досить тепло навіть як для березня – справжнє весняне тепло. Та все ж подекуди вночі ще траплятимуться заморозки", — зазначає Володимир Деркач.

З середини другої декади березня температура повітря знову опуститься, з’являться опади.

"На початку третьої декади прийде похолодання з опадами у вигляді мокрого снігу. Інколи температура повітря падатиме до мінуса. Це буде таке собі повернення зими. Насамкінець березня трохи потеплішає, однак справжнього весняного тепла ще не буде", — підкреслює народний синоптик.

Погода у квітні

В дебюті квітня в Україну повернеться тепло, а небо буде ясним та сонячним.

"Перша декада квітня продовжить тенденцію помірної температури від березня, опадів буде досить мало. Але потроху температура повітря почне зростати і стане досить тепло", — каже знавець погоди.

Та вже на початку другої декади квітня погода зіпсується на декілька днів.

"Пройдуть дощі, хоч і не дуже сильні, і знову похолодає. Та з середини другої десятиденки знову прийде потепління, хоч і нетривале, але температура вдень буде вище від квітневої норми.

Третя ж декада продовжить перехід до вищих температур, хоча на початку десятиденки опади зіпсують загальну картину. Втім, погода швидко налагодиться і до кінця місяця вже буде радувати теплими і погожими днями без опадів", — запевняє Володимир Деркач.

Погода у травні

Народний синоптик прогнозує, що перша декада травня почнеться помірним весняним теплом.

"Початок цього періоду вологий, але в міру, без затяжних дощів. Вже з середини першої декади опадів поменшає, а температура повітря трохи підвищиться, хоча можливість короткочасних дощів збережеться", — каже Деркач.

Таке потепління спостерігатиметься і на початку другої декади травня.

"Але надалі стовпчики термометрів поповзуть донизу, знову пройдуть опади, але це буде досить короткочасне явище, яке триватиме два-три дні. Вже після цього добряче потеплішає. Це буде найтепліша частина травня, і така тепла погода зберігатиметься і на початку третьої декади місяця (один-два дні)", — додає народний синоптик.

А от наприкінці травня слід очікувати сюрпризів.

"Погода миттєво зіпсується, пройдуть досить сильні дощі, місцями шквальний вітер, температура повітря сильно знизиться, особливо вночі (можливо навіть до заморозків). Насамкінець травня погода налагодиться, температура зросте, хоча літніх температур ще не буде", — запевнив Деркач.

Без літнього тепла

За словами народного синоптика, якщо характеризувати весну 2024 в контексті загальних кліматичних тенденцій, то березень, квітень і травень продовжать тенденцію до глобального потепління

"Березень виявиться досить теплий як для першого місяця весни, хоча зима ще нагадає про себе в середині місяця, але загальної картини це вже не зіпсує. Опади будуть помірні і затяжних дощів очікувати не варто.

Квітень також збереже помірність опадів, буде тільки один період з підвищенням вологи на 2-3 дні. Загалом в цьому місяці будуть спостерігатися середньостатистичні температури як для середини весни.

Останній місяць весни очікується досить вологий, будуть періоди з сильними дощами, але триватимуть вони не довго. Температура повітря – помірна. Та справжнього літнього тепла, хоч як би цього хотілося, у травні ще не буде, тим паче, що є вірогідність нічних заморозків наприкінці місяця", — резюмував Володимир Деркач.

Володимир Деркач — народний синоптик з міста Камінь-Каширський на Волині. Він спостерігає за погодою вже понад 20 років. Його метод прогнозування ґрунтується на давніх народних прикметах, а також на спостереженнях за метеорологічними явищами в особливий період: від Різдва 25 грудня за григоріанським календарем до Різдва 7 січня — за юліанським. За методикою народного синоптика, кожен день у цьому періоді відповідає певному місяцю, і таким чином можна скласти метеорологічну картину і спрогнозувати погоду на рік вперед.