Що потрібно зробити у саду навесні: повний список обов’язкових справ на квітень

Читать на русском
Автор
574
Догляд за садом навесні вимагає особливої уваги
Догляд за садом навесні вимагає особливої уваги. Фото Freepik

Ми підкажемо, які садові роботи потрібно провести цього місяця

Багато дачників з нетерпінням чекають на початок нового сезону після зими. Деякі вже встигли посадити розсаду перцю і якийсь час доглядають її, а от турбота про сад у квітні вимагає уважного підходу та виконання безлічі завдань. Пропуск хоча б одного з них може спричинити негативні наслідки для майбутнього врожаю.

Що зробити в саду у квітні — календар садівника

Ось перелік обов’язкових садових робіт:

  • Обрізання чагарників та дерев. Якщо в березні не було проведено обрізування та формування крони з якихось причин, у квітні необхідно видалити зайві пагони.
  • Посадка плодових дерев та ягідних чагарників. Якщо планується оновлення саду або придбання нових сортів, то квітень — найкращий час для посадки саджанців. У цей час вони ще перебувають у періоді спокою, погода прохолодна, а ґрунт наповнений вологою.
  • Підживлення дерев. У квітні варто знову приділяти увагу підживленню рослин, враховуючи фазу їх зростання. Рекомендується чергувати кореневі підживлення та внесення добрив шляхом обприскування листя.
  • Обробка від шкідників. Плодові та ягідні культури вимагають повторної обробки від шкідників та хвороб. Регулярні профілактичні обприскування допомагають запобігти серйозним зараженням рослин.
  • Догляд ягідних культур. У квітні слід звільнити пагони малини, зв’язані на зиму, і видалити ті, що не пережили зиму. Гілки підв’язуються до опори та вкорочують за потреби. Можна також розмножити смородину та аґрус живцями, для цього їхні гілки пригинають до землі та прикріплюють.

У квітні сад потребує особливої уваги. Ослаблені після зими рослини починають активно розвиватися, і за хорошу турботу вони віддячать вам чудовим урожаєм.

Раніше "Телеграф" розповів, доки можна висаджувати розсаду перцю. У вас ще є два місяці — названі найсприятливіші дні у квітні та травні.