Вимога часу чи експеримент: чому в СРСР школярі "перестрибували" 4 клас

Читать на русском
Автор
16126
Радянська школа
Радянська школа. Фото Wikimedia Commons

Для цього була низка причин

У радянських школах учні "перестрибували" з 3 одразу до 5 класу. Тобто школярі пропускали 4 клас.

Таке явище було у школах СРСР не завжди, пише УНІАН. Це нововведення з'явилося лише перед його розпадом.

Варто зазначити, що у 1969 році радянська влада провела реформу, в результаті якої змінилася структура початкової та середньої загальноосвітньої школи. Згідно з нею початкову школу скоротили з 4 до 3 років навчання — діти вчилися в 1-3 класі, а неповну середню школу збільшили на рік — школярі в ній проходили навчання з 4-го по 8-й клас. А середня школа починалася з 9 класу, а закінчувалася 10-м.

Та вже в 1980-х роках тривалість навчання в початковій школі збільшили — діти там почали вчитися з 1 по 4-й клас. Наприкінці існування Радянського Союзу його влада вирішила перейняти досвід західних країн і тому провели реформу в освітній сфері. У 1986-му було запроваджено 11-річну освіту, з цієї причини стався зсув класів на рік, починаючи з 4-го.

Крім того, початкову школу знову зробили 4-річною, проте учні могли обирати, за якою програмою навчатися — 4-річною (11-річною) чи 3-річною (10-річною). Діти, які навчалися за 3-річною програмою при переході на новий етап освітнього процесу "перестрибували" 4-й клас.

Варто зазначити, що в деяких радянських школах з освітою почали експериментувати ще у 1985 році — тоді навчання деяких дітей стартувало з "нульового" класу, а не першого, і "перестрибували" школярі з 4-го в 6-й.

Раніше "Телеграф" повідомляв, чому в Радянському Союзі масово висаджували тополі. У цьому був особливий сенс.