Дешево не значить корисно: що в СРСР підсипали в морозиво та сметану, аби підсилити смак

Читать на русском
Автор
10992
Морозиво в СРСР Новина оновлена 24 березня 2024, 19:20
Морозиво в СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

Продукти крали, а потім нестачу компенсували водою

Серед людей старшого покоління є міф, що за часів СРСР усі продукти були набагато якіснішими і кращими, ніж зараз. Але це не так, наприклад, морозиво та сметану розбавляли не дуже корисними інгредієнтами.

"Телеграф" розібрався, як робили ці популярні за часів Радянського Союзу.

Морозиво

Мало хто знає, але знамените Радянське морозиво робили не завжди за одним рецептом. До прикладу, загусниками тоді служили борошно і крохмаль. З чого робили пломбір і чи справді він був неймовірно смачним?

У 70-х роках підприємствам практично перестав виділятися стабілізатор агар-агар (рослинний замінник желатину), і це не найкраще позначилося на консистенції та товарному вигляді продукту.

1980 року до стандартної рецептури морозива почали додавати молоко замість вершків, що робило його не таким жирним. Після цього почали додавати рослинні та гідрогенізовані жири. А замість загусника були крохмаль чи борошно. Це значно здешевлювало виробництво та дозволяло утримувати ціни низькими. На той час традиційний пломбір коштував приблизно 20 копійок.

1990-го в СРСР почали завозити імпортну продукцію з хімічними наповнювачами, а вітчизняне виробництво майже припинилося.

Сметана

Сметана в якій "могла стояти ложка" також не завжди була зроблена на совість. Річ у тому, що густої консистенції вдавалося домогтися завдяки крохмалю. Також на виробництвах примудрялися красти, а недостачу заповнювали водою та іншими інгредієнтами.

Раніше "Телеграф" розповідав для чого в Союзі з літаків розкидали сонечок.