Жуйка зі склом, заражені джинси та дублянка з холерою: три божевільні фейки з СРСР

Читать на русском
Автор
911
Які фейки були в СРСР Новина оновлена 18 березня 2024, 15:41
Які фейки були в СРСР. Фото Колаж "Телеграфу"

Жахливі фейки були розраховані не тільки на дітей, а й на дорослих

У Радянському союзі існували певні фейки та страшилки, якими лякали людей. Про частину з них просто ходили чутки, а про деякі дітям розповідали у школі лектори, як про правдиві факти.

Йтиметься про фейки про дублянки, заражені холерою, жувальні гумки з товченим склом усередині та про джинси, які нібито викликають серйозні захворювання. Про це пише "Укрінформ".

Так, тоді радянські військові в Афганістані масово скуповували дублянки переважно для нелегального перепродажу в СРСР. Валерій Аблазов, який служив військовим радником в Афганістані, згадує у своєму щоденнику, що в 1981 році Кабул навмисно розповсюджував чутки про дублянки, "заражені" чумою та холерою, щоб хоч якось зупинити підприємницький запал людей.

Час минав, і люди перестали вірити цій страшилці. Однак на зміну їй прийшла нова — про "заражені сифілісом" американські джинси. Тоді ходили чутки, що ті, хто носить такий одяг, можуть мати проблеми зі здоров’ям. Був певний фейк про те, що джинси викликають безпліддя та шкірні захворювання, які називаються "джинсовим дерматитом". Крім того, вигадували, що джинси заражені сифілісом, а також їх шиють отруйними мікроголками.

Але це ще не все. Якщо ціла низка фейків обговорювалася як чутки, то страшилка про "крижану" жувальну гумку вселялася дітям у школах. При цьому робили це лектори з організації "Знання". Йшлося про жуйки, які любили багато дітей. Їм розповідали, що всередині жуйок є товчене скло.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, навіщо в СРСР залізничні вагони фарбували у зелений колір, а дахи у сірий.