Обрізка слив навесні: правильна техніка для неймовірного врожаю

Читать на русском
Автор
505
Обрізка сливового дерева навесні - це невід'ємна частина догляду за рослиною, що забезпечує її здоров'я та рясне плодоношення. Новина оновлена 19 березня 2024, 13:16
Обрізка сливового дерева навесні - це невід'ємна частина догляду за рослиною, що забезпечує її здоров'я та рясне плодоношення.. Фото vetobereg.kiev.ua

Щоб зібрати гарний врожай смачних слив, потрібно навчитися правильно обрізати дерево

Щоб отримати багатий урожай солодких і соковитих слив, необхідно провести своєчасну обрізку дерева навесні. Ця процедура має низку переваг: формування здорової та збалансованої крони, покращення загального стану рослини та сприяння збільшенню розміру плодів. Загущена крона негативно впливає на дерево, робить його вразливим до холодів і підвищує ризик вимерзання взимку. Також надлишок гілок затіняє внутрішню частину крони, що перешкоджає належному розвитку та дозріванню плодів.

Найсприятливіший час для обрізки сливи – кінець березня – початок квітня, інформує портал life.fakty коли мороз вже відступив, але бруньки ще не розпустилися. Інструменти для обрізання мають бути стерильними.

Правильна техніка обрізки сливи весною

  1. Дотримуйтесь природної кущової форми дерева.
  2. Видаліть усі підмерзлі, пошкоджені, хворі гілки.
  3. Приберіть гілки, що ростуть всередину крони та порушують її форму.
  4. Підріжте верхівку дерева та бічні тонкі пагони на стовбурі.
  5. Обрізайте гілки під кутом 45°.
  6. Обробіть місця зрізів садовим варом або іншим антисептиком для дерев.

Молоді сливи вперше обрізають під час посадки саджанця, а потім регулярно впродовж усього життя рослини. Формування крони відбувається приблизно до 15-річного віку, після чого видаляються лише сухі та хворі гілки, молоді пагони не чіпають.

У перші 6 років після посадки рекомендується обрізати гілки довжиною 60 см наполовину та укоротити торішні молоді гілочки на 1/3. Однорічні пагони потрібно обрізати вище бруньки, що спрямована до зовнішнього краю дерева.

Дотримуючись цих простих правил обрізки сливи навесні, ви забезпечите здоров'я та продуктивність свого плодового дерева на багато років.

Раніше "Телеграф" розповідав, як доглядати за полуницею у весняний час. Окрім цього, вас може зацікавити стаття, як змусити плодоносити грушу.