Путря, Беца, Андрут: що означають незвичайні "смачні" прізвища, шукайте у списку своє

Читать на русском
Автор
Які є українські прізвища, пов’язані з їжею Новина оновлена 17 березня 2024, 12:38
Які є українські прізвища, пов’язані з їжею. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Нині в Україні поширені такі родові імена

Серед великої кількості українських прізвищ є ті, що пов’язані із назвами страв. Ці родові імена також часто називають "смачними".

Ці прізвища раніше присвоювали людям, які особливо любили якийсь певний продукт чи страву, або людина мала звичку постійно щось певне. Про це мовознавець Юліан Редько пише у книзі "Сучасні українські прізвища".

Усього цього списку налічується велика кількість родових імен, пов’язаних із тією чи іншою їжею. Найбільш популярні звучать так:

  • Борщ;
  • Юшка;
  • Масло;
  • Булка;
  • Молоко;
  • Варениця;
  • Сало;
  • Малай.

Серед "смачних" українських прізвищ є багато лемківських, пише сайт "Довкола світу за 80 днів". Зазначається, що вони чітко зафіксовані у реєстрах примусового переселення лемків. Серед них:

  • Соломаха (це затирання з гречаного борошна, або часниковий соус на олії);
  • Путря (це страва з ячмінної крупи);
  • Андрут (так називають вафлі);
  • Беца (великий запечений дерун);
  • Селедець (так називаю оселедець);
  • Ощипко (паляниця).

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища наші предки давали лісникам. У нашій країні досі поширені такі родові імена.