Ви нащадок латишів чи німців: дізнайтеся, від якого народу походить ваше прізвище

Читать на русском
Автор
4503
Як розрізнити походження прізвища Новина оновлена 16 березня 2024, 11:31
Як розрізнити походження прізвища. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Сучасні українські прізвища належать іншим народам

Українці мають багату історію походження прізвищ. Деякі з них походять від давніх греків, а деякі давали лише найкрасивішим українцям.

На порталі Spektrnews розповіли, як після закінчення прізвища визначити, ким були предки. В Україні можна зустріти нащадків різних етнічних груп, які мешкають не лише в Європі.

Прізвища, які зародилися в Україні, найчастіше формувалися за допомогою суфіксів "-енко", "-ко", "-ук", "юк". Наприклад: Хрещенко, Гришко, Василюк, Ковальчук. Також прізвища українців походять від назв ремесла, наприклад Коваль та Гончар, а також від деяких слів або їх злиття: Парубок, Горобець, Вернигора, Білоус тощо.

Якщо у чоловіка прізвище закінчується на "-с" або "-іс", а у жінки на "-а" чи "-е", то предки однозначно були латишами. Наприклад, Вербицькіс — Вербицька, Шурінс — Шуріна. Литовські прізвища закінчуються на "-оніс", "-унас", "-утіс", "-айтіс" або "-енас", наприклад Пятренас. До речі, таких прізвищ лише три в Україні. Жіночі прізвища литовського походження утворюються за допомогою суфіксів "-єн", "-ювен", "-увен" та закінчення "-е", а якщо дівчина незаміжня, то за основу береться прізвище батька, до якого додають суфікси "-ут", "-ют", "-айт" та закінчення "-е", наприклад, єдина в Україні Орбакайте.

Польські прізвища, такі як Вільницькая, Сушицький, Ковальськая, Сєнкевич, Возняк та інші теж переважають у сучасному українському суспільстві. Вони утворювалися за допомогою суфікса "-ск", "-цк", і закінчення "-ий" чи "-ая".

Також часто зустрічаються німецькі прізвища на кшталт Вернер чи Петерс, які утворилися від особистих імен. Також німецькі прізвища характеризують людину за тими чи іншими ознаками: Краузе – кучерявий, Кляйн – маленький. Є й прізвища з діяльності: Мюллер — мірошник, Леманн — землевласник.

Шведські прізвища в Україні трапляються рідше. Наприклад, носіїв прізвища Андерссон — 9, Олссон та Бостром по одному. Шведські прізвища закінчуються переважно на "-ссон", "-берг", "-стед", "-стром".

Від норвежців українцям дісталися прізвища Ларсен та Хансен (суфікс "-ен"), а також Мортен (і зовсім без суфіксів та закінчень).

Популярні прізвища Костянтинов та Георгієв мають зовсім не російське походження, а болгарське. Саме для цієї культури характерно використання суфіксів "-ів", "-єв" у поєднанні з особистими іменами.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища давали українцям, котрі люблять гроші. Загалом таких прізвищ в Україні налічується сім.