Професія, зовнішність чи ім’я? Від чого пішли поширені в Україні прізвища, шукайте своє

Читать на русском
Автор
1139
Дослідження свого походження є дуже цікавою та цінною справою
Дослідження свого походження є дуже цікавою та цінною справою. Фото https://pixabay.com/

У переліку є дуже багато популярних родових імен

Найбільш поширені сучасні українські прізвища пов’язані переважно з професійною діяльністю родоначальника, проте нерідко вони походять від його імені чи якихось фізичних особливостей. Розшифрувати їхнє походження вкрай цікаво та легко.

У списку найпоширеніших українських прізвищ, опублікованому у "Вікіпедії" на перших місцях родові імена, пов’язані з діяльністю першопредка. Серед них Мельник, Шевченко, Коваленко, Бондаренко, Ткаченко, Кравченко, Ковальчук, Коваль, Олійник, Шевчук, Ткачук та Бондар.

Достатньо поширеними є прізвища, які пішли від імені. Причому це може бути як чоловіче, так і жіноче ім’я. Найбільш популярними в Україні є такі прізвища як Іванов, Савченко, Марченко, Петренко, Кузьменко, Савчук, Павленко, Клименко, Василенко, Левченко.

Зазначимо, що у більшості цих прізвищ закінчення -енко. Його давали дитині, тобто Петренко був сином Петра, а Кузьменко ― Кузьми.

Значно менше поширення отримала група прізвищ, які пішли від етноспільнот. Найбільш популярними родовими іменами сьогодні є Бойко, Поліщук, Мазур, Литвиненко та Москаленко.

Родові імена також можуть бути пов’язані з особливістю зовнішності. Таких в Україні є чимало, але найбільш поширеними є наступні:

  • Руденко;
  • Ковтун;
  • Лисенко;
  • Білоус;
  • Шульга;
  • Великий.

Раніше "Телеграф" повідомляв, які прізвища вказували на місце проживання першопредка чи особливості його житла. Ці родові імена поширені й сьогодні.