Яка насправді була Перша світова: 10 неочікуваних фактів

Читать на русском
Автор
4122
40 000 кілометрів крові та люті (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 14 березня 2024, 15:01
40 000 кілометрів крові та люті (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Війна в цифрах, які вразять

Перша світова війна (1914-1918) була однією з найбільш руйнівних і кривавих подій в історії людства, яка кардинально змінила політичну карту світу. Хоча основні події та битви тієї епохальної війни добре відомі, існує чимало маловідомих і несподіваних фактів, які часто залишаються поза увагою істориків та широкої громадськості.

Ця жахлива війна, що забрала мільйони життів, стала каталізатором падіння колоніальних імперій та розвитку новітніх видів озброєнь. Вона змусила людство по-новому поглянути на методи ведення бойових дій та жорстоку реальність позиційних боїв у протяжних траншейних системах. Незважаючи на відносно чесний характер війни між регулярними арміями, не обійшлося і без масових злочинів проти людяності та актів геноциду.

У цій статті ми розглянемо шокуючі факти про Першу світову війну, які допоможуть краще зрозуміти масштаби, жорстокість та наслідки того глобального конфлікту, інформує портал znaj.ua.

10 маловідомих і навіть шокуючих фактів

1. Чотири з п'яти імперій, які брали участь у війні, розпалися після її завершення: Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська. Це кардинально змінило карту Європи та Близького Сходу.

2. У війні брали участь 65 мільйонів військових, з яких 10 мільйонів загинули, а також 12 мільйонів мирних жителів.

3. Вперше у бойових діях були використані танки, протитанкова зброя, вогнемети, зенітні гармати та хімічна зброя (пізніше заборонена).

4. Танки спочатку ділилися на "чоловічі" (з гарматами) та "жінкі" (з кулеметами), перш ніж об'єднати їх функції в одній машині.

5. Загальна протяжність траншей по всій Європі та Азії сягала 40 тисяч кілометрів.

6. У війні важливу роль відігравали тварини, зокрема поштові голуби, один з яких, Шер Амі, врятував 200 американських солдатів.

7. США залучали індіанців племені чокто до шифрування повідомлень, щоб німці не могли їх зламати.

8. Близько 400 тисяч американських солдатів заразилися венеричними захворюваннями через заборону на вивезення презервативів.

9. На початку війни траплялися різдвяні перемир'я між солдатами ворогуючих сторін, коли вони святкували разом.

10. Під час війни Османська імперія влаштувала геноцид вірмен, понтійських греків, євреїв та ассірійців на своїх територіях.

Ці цікаві факти допомагають краще зрозуміти масштаби та наслідки Першої світової війни, яка сформувала сучасний світ.

Також "Телеграф" писав про те, чому ви б ніколи не хотіли жити в Середньовіччі, жахлива правда того часу. Окрім цього, вас може зацікавити, як куди поділися нацистські лідери після падіння Берліна.