90-ті без цензури: 5 українських фільмів про жорстоку реальність бандитського десятиліття

Читать на русском
Автор
754
На фото зображено кадр з фільму "Носоріг"
На фото зображено кадр з фільму "Носоріг". Фото the-village.com.ua

Фільми від яких мурашки по шкірі

Українське кіно останніх років все частіше звертається до теми 90-х років – бурхливого десятиліття, що знаменувало становлення незалежної України. Ці фільми не лише дарують глядачам ностальгічні емоції, але й змушують замислитися над складними питаннями того часу, його впливом на сьогодення та майбутнє.

У цьому огляді ми пропонуємо вашій увазі відібрані фільми, які преставлені сайтом kino.24tv.

Носоріг (2021)

IMDb: 7.0

Україна. 1990-ті роки. Схильний до насильства молодий чоловік із головою занурюється в безжальний світ криміналу, проте трагічна втрата навертає його на новий шлях.

Носоріг (2021)

Я і Фелікс (2022)

IMDb: 7.8

Історія Тимофія та його стосунків із людьми, всупереч, і завдяки яким він дорослішав в 1990-ті. Фелікс, співмешканець його бабусі, колишній контррозвідник і глибоко травмована різними війнами людина, зіграв у житті підлітка особливу роль. Минуть роки, і Тимофій зможе "поміряти його взуття" і навчитися прощати.

Я і Фелікс (2022)

Ля Палісіада (2022)

IMDb: 6.6

Дія відбувається у 1996 році, за 5 місяців до мораторію на смертну кару. Двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують вбивство колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, у якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Ля Палісіада (2022)

Назавжди — назавжди (2023)

IMDb: 4.8

Сюжет фільму переносить глядачів до Києва кінця 90-х. Тоня переходить зі школи в центрі міста до іншої — у спальному районі, й потрапляє до компанії відчайдушної молоді. Разом вони шукають пригод та неприємностей на околицях постсоціалістичного Києва.

Назавжди-назавжди (2023)

"Телеграф" раніше опублікував матеріали про топ українських фільмів, які здобули перемогу на кінофестивалях у 2023 році. Окрім цього, вам може сподобатися підбірка фільмів на реальних подіях.