Складний, рейтинговий, важливий: топ-5 цікавих фактів про оскароносний український фільм "20 днів у Маріуполі"

Читать на русском
Автор
Фільм "20 днів у Маріуполі" Новина оновлена 11 березня 2024, 09:15
Фільм "20 днів у Маріуполі". Фото Колаж "Телеграф"

Ціль була чітка: світ має бачити правду

Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі", який отримав "Оскар", знімався командою, яка складалась з трьох журналістів. Він зібрав багато переглядів, а фото, які команда зробила в Маріуполі облетіли весь світ.

"Телеграф" зібрав цікаві факти про фільм. А також чи варто дивитись це кіно українцям.

Ризикували життям, щоб світ побачив правду

Троє журналістів стали єдиною командою ЗМІ, яка документувала початок війни в окупованому Маріуполі. Режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка, продюсерка й журналістка Василіса Степаненко потрапили в пастку в оточеному російськими окупантами Маріуполі під час облоги міста у 2022 році. Не розраховуючи на евакуацію, вони продовжували фіксувати на камеру й документувати злочини росіян. Близько 10% відзнятих матеріалів документалістам вдалося відправити з єдиної точки у місті, де був сигнал мобільного зв’язку. Близько 30 годин відео вивезли гуманітарним коридором. Щогодини та щодня команда медіа ризикувала життям, але ціль була чітка: світ має бачити правду.

"Вже 23 лютого було зрозуміло, що війна близько. Ми не знали, що вона почнеться завтра, але за різними шматочками інформації, розуміли, що, найімовірніше, так буде, — розповідає в інтерв’ю "Вікнам" режисер Мстислав Чернов. — І питання було тільки в тому, де ми її зустрінемо. Ми ухвалили рішення зустріти її в Маріуполі всією командою, тому що це місто було стратегічною ціллю РФ протягом багатьох років. Інакше просто не могло бути. Росія у будь-якому разі атакувала б Маріуполь. І ми хотіли бути саме там, щоб все показати світу", — кажуть творці фільму.

Режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка, продюсерка й журналістка Василіса Степаненко

Фото облетіли весь світ

З великою вірогідністю українські та світові глядачі вже знайомі з деякими кадрами "20 днів у Маріуполі". І це недивно: зафільмовані відважними медійниками перші кадри війни з Маріуполя облетіли увесь світ, у буквальному сенсі. Спершу троє журналістів передавали відзняте в редакцію Associated Press, а звідти правдивий контент про криваві злочини розліталися міжнародними ЗМІ.

  • Четверо чоловіків біжать з ношами в руках. А на ношах — вагітна жінка на простирадлі з принтом кавуна, тримається за живіт
  • Дівчинку запитують у сховищі: "Чому ти засмучена? — Я не хочу помирати. Хочу, щоб це скоріше закінчилось. Я прокинулася від бабаху сьогодні. Зрозуміла, що це війна."
  • військовий сповіщає по рації побратимів: "Вони зайшли. Техніка з літерою Z"
  • Лікарі намагаються врятувати поранену дитину
  • Військовий у касці тримає за плечі хлопчика, який запитує, плачучи: "Мама! Де моя мама?"

Кіно може вас ретравматизувати

Команда "20 днів у Маріуполі" зафільмувала й гуманітарну катастрофу, в яку невідворотно скотився Маріуполь під час облоги, і масові поховання загиблих цивільних, і роботу відважних лікарів, які кричать в реанімації: "путін, подивися в очі цій дитині". Дитина помирає.

Українцям, які проживають у війні і чи не щотижня рефлексують історії нових жахіть після російських атак (ви ж іще досі не оговтались від трагедії в Одесі зі смертями немовлят і маленьких дітей, ми вгадали?), психологи радять відкласти перегляд стрічки "на віддалене в часі потім" через ризик ретравматизації. Це процес повторного прожиття людиною травматичний досвіду або занурення у високий рівень емоційного стресу через події, що нагадують про ту травму. Вона може бути болюча й стрімка, посилити тривожність чи спровокувати відновлення панічних атак, поглибити існуючі депресивні стани.

Стрічка зібрала багато коштів

Стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Лише за чотири дні вона зібрала понад 531 000 грн

Скільки переглядів зібрав фільм

У листопаді 2023 року фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" виклали у відкритий доступ американського YouTube. Станом на 17 січня його переглянули 1,3 млн разів.

Нагадаємо, український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" за авторством Мстислава Чернова отримав престижну нагороду Американської кіноакадемії ("Оскар") у номінації "Найкращий документальний фільм". Статуетку вручили Чернову під час 96-ї щорічної церемонії нагородження в Лос-Анджелесі, США. Це перший "Оскар", який отримав саме український фільм за всю історію незалежності нашої держави.

Росіяни вже відреагували на подію. Вони не приховують свого гніву від чергової перемоги нашої країни. Жителі країни-агресорки пишуть, що стрічка складається з "добірних фейків".

У глядачів є можливість переглянути першу українську кінострічку, яка отримала найпрестижнішу нагороду в кінематографі. На популярних стрімінгових платформах фільм поки недоступний. Однак 3 місяці тому невідомий користувач YouTube опублікував його на своєму каналі. Також є чеська версія кінострічки.