"Я хотів би ніколи не робити цього фільму": режисер "20 днів у Маріуполі" вразив промовою на сцені "Оскара" (відео)

Читать на русском
Автор
Режисер "20 днів у Маріуполі" на церемонії нагородження "Оскар" Новина оновлена 11 березня 2024, 08:55
Режисер "20 днів у Маріуполі" на церемонії нагородження "Оскар". Фото Getty Images

Мстислав Чернов отримав золоту статуетку за найкращий документальний фільм

Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" став першим в історії України та кінопремії "Оскар", який отримав золоту статуетку. Кінострічка стала найкращою в номінації документальний фільм.

На церемонії нагородження "Оскар" у Лос-Анджелесі Україну представляв режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов. Він вразив усіх своєю промовою про фільм та події в Україні. За словами режисера, він перший, хто скаже, що ніколи не хотів би робити це документальне кіно.

Мстислав Чернов, 20 днів у Маріуполі
Мстислав Чернов. Фото: Getty Images

"Можливо, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що я хотів би ніколи не робити цього фільму, я хотів би, щоб я міг поміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, щоб вона ніколи не окупувала наші міста. Я б віддав "Оскар", щоб Росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян, я віддав би все, щоб вони звільнили всіх заручників, усіх солдатів, які захищають свою землю, всіх цивільних, які зараз у російських в’язницях. Але я не можу змінити історію, я не можу змінити минуле, але ми всі разом, ми зараз серед найталановитіших людей світу, ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоб правда перемогла. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію", – сказав Чернов, отримуючи нагороду.

Свою промову на "Оскарі" Мстислав Чернов закінчив словами: "Слава Україні" українською мовою та зірвав бурхливу овацію у залі.

Раніше "Телеграф" публікував повний список переможців 96 кінопремії "Оскар". Найбільше нагород дісталося фільму "Оппенгеймер".