Чому в СРСР жінки мали старший вигляд: розкрито всі причини

Читать на русском
Автор
2157
Важка фізична праця погано впливала на здоров'я Новина оновлена 06 березня 2024, 12:20
Важка фізична праця погано впливала на здоров'я. Фото Соцмережі

Стежити за собою в СРСР вважалося моветоном

Жінки в Радянському Союзі, як правило, виглядали значно старшими за свої роки, порівняно з ровесницями з інших країн. Цей феномен мав багато причин, пов'язаних з політичним, економічним та соціальним устроєм СРСР.

"Телеграф" розповідає про причини такої тенденції. Однією з головних причин є те, що мати гарний вигляд і стежити за собою в СРСР вважалося моветоном, бо красива жінка була схожа на "нетрудовий елемент" або навіть на "жінку легкої поведінки".

Також радянські жінки отримали можливість працювати на рівні з чоловіками ще в 1917 році. На це вплинув насамперед прагматизм, бо вони стали додатковою робочою силою та протягом усього XX століття займалися важкою ручною працею.

"Звільнення" жінок від обов’язку бути берегинею домашнього вогнища перетворилося на їхню експлуатацію задля потреб країни.

Важка фізична праця погано впливала на здоров'я та змінювала зовнішній вигляд радянських дівчат, зокрема опіками та шрамами. Крім того, після роботи на жінок очікували ще й "суто жіночі домашні обов’язки", такі як приготування їжі, миття посуду тощо.

Крім того, жінки, яким все ж вдавалося уникнути важкої фізичної праці на заводі, все одно не могли дозволити собі жити своє найкраще життя, бо потрапляли в побутове рабство. В СРСР вважалося, що жінка має відповідати за нескінченну низку обов’язків. Вона мала прати, підтримувати порядок, шити, готувати сніданок, обід з трьох страв і вечерю для усієї родини.

Жінка усебічно займалася дітьми та мала мотивувати й всіляко догоджати чоловіку. В такій системі проживало щонайменше 85% людей.

Також усі, хто не працювали були змушені щоденно стояти в чергах, щоб купити хоч щось, чим можна було нагодувати родину.

А ще — в СРСР були відсутні навіть нормальні засоби для жіночої гігієни, що вже казати про по догляд за волоссям, зубами й шкірою.

Декоративна косметика в союзі стала загальнодоступною лише у 80-ті роки. Вона була не найкращої якості, але через відсутність альтернатив жінки користувались тим, що є. Дешеві косметичні засоби з поганим складом провокували сухість шкіри, почервоніння та різні висипання.

Водночас доглядова косметика в СРСР була переважно медичною, призначалася лікарями й продавалася в аптеках.

А імпортні засоби по догляду за шкірою були в дефіциті, тому їх могли дозволити собі лише заможні панянки.

З косметологічними процедурами в СРСР також було важко. Такі послуги надавалися переважно у великих містах та мали неабияку ціну. Тому це спонукало жінок доглядати за собою в домашніх умовах, використовуючи так звані народні методи, які нерідко погіршували ситуацію.

Ні для кого не секрет, що в СРСР не було такого широкого вибору продуктів харчування, як зараз. Тому часто люди не отримували усі необхідні корисні речовини.

Окрім того, що потрібно було вистояти нескінченні черги, аби купити їжу, сама якість продуктів теж була на досить низькому рівні. У багатьох харчах містилися консерванти та стабілізатори, що доволі погано впливають на людське здоров’я і, як наслідок, на зовнішність.

Раніше "Телеграф" писав навіщо у СРСР школярів та студентів возили "на картоплю".