Тато, батько чи все ж таки отець? У чому різниця цих слів в українській мові

Читать на русском
Автор
1178
Називати тата можна ласкаво "татусь" Новина оновлена 05 березня 2024, 13:22
Називати тата можна ласкаво "татусь". Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Традиційні норми звернення до батьків змінились

В українській мові, як і у випадку з "матірʼю", є декілька слів, які вживають, коли звертаються до батька, але чи всі вони доречні? Зазвичай, можна почути "тато", "татусь", "папа", "отець" та "батько".

"Телеграф", проаналізувавши декілька джерел, спробував розібратись, яке ж слово й у відношенні до кого доречно вживати. Мовознавці зазначають, що традиційні норми звернення до батьків уже змінились, адже змін зазнало і саме суспільство. Тому вже рідко почуєш, як дитина каже до батьків "ви".

Зараз же прийнято батька називати "татом", адже це — чоловік, який є одним з батьків дитини. "Татусь" — це ласкава форма, яку вживають у неформальному спілкуванні. А от "батько" — це вже більш офіційна форма, яка висловлює безумовну повагу людині. Традиційно в українському суспільстві "батьком" називали не тільки кровного тата, а того, чоловіка, якого обрали главою роду, коли сімʼя розрослась.

Слово ж "отець" має релігійне значення, адже йдеться про святого отця, який править меси у церкві та радо допоможе кожному, хто звернеться до нього.

"Папа" в українській мові — найвищий релігійний титул. Водночас його можуть калькувати з іншим мов і використовувати у значенні "тато".

Зауважимо, що, на думку мовознавців, значення має і те, що у слово "тато" вкладають пестливе значення для маленької дитини, а от "батьком" він стає для нащадків тоді, коли вони вже подорослішали та приходять до нього за порадою та підтримкою.

Раніше "Телеграф" писав, що календарем, електронним чи паперовим, користується кожна людина. Проте не всі знають, з чим пов’язані назви днів тижня в українській мові.