Після +18°С — мокрий сніг та дощ: відомий синоптик дав прогноз погоди на початок березня

Читать на русском
Автор
524
5.ua

Антициклон зі Скандинавії принесе хвилю суттєвого похолодання

З приходом березня погодні умови в Україні суттєво не зміняться і залишаться досить комфортними. Продовжиться вплив антициклону, центр якого розташується над Казахстаном та Південним Уралом.

Оскільки більша частина України опиниться на західній периферії цього антициклону, то переважатимуть повітряні потоки південно-східного та східного напрямків. Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Атмосферний тиск, як і наприкінці лютого, залишиться суттєво вищим за норму. Тож до 4 березня опадів не передбачається. Температурне тло очікується аномально високим, особливо в денні години. Вночі короткочасні заморозки в межах 0…-5°С спостерігатимуться переважно на Лівобережжі. Найвищі температурні показники фіксуватимуть у західних та південних регіонах. Тут стовпчики термометрів піднімуться до позначок +12…+18°С.

У період з 5 по 6 березня погода стане більш нестійкою на тлі зниження тиску та слабко виражених атмосферних фронтів. При цьому температура повітря почне знижуватися на 3–6°С більш відчутно у північних та східних регіонах. Але все ж таки середньодобові показники залишаться трохи вищими за кліматичну норму. Подекуди пройдуть невеликі опади у вигляді мокрого снігу та дощу, а також посилиться північно-східний вітер.

З 7 по 10 березня очікується новий період антициклональної погоди, пов’язаний із виходом молодого ядра високого тиску зі Скандинавії. Атмосферний тиск знову помітно зросте, опади припиняться. Температура повітря вночі коливатиметься в межах -2...-8°С, вдень за рахунок малохмарного неба повітря прогріється до +3...+9°С, на Закарпатті та Одеській області — до +10...+13°С.

Таким чином, перша декада березня порадує українців спокійною та переважно сухою погодою, з високим температурним тлом та відсутністю небезпечних метеорологічних явищ. Сніговий покрив збережеться лише у високогірній частині Карпат. До речі, у більшості областей України (за винятком крайньої півночі та сходу) метеорологічна весна вже настала, оскільки середньодобові значення температури стабільно перевищують позначку 0°С.

На карті представлений прогноз відхилення середньодобової температури від норми у Східній Європі на період з 4 по 11 березня 2024 року
На карті представлений прогноз відхилення середньодобової температури від норми у Східній Європі на період з 4 по 11 березня 2024 року