Ідеальна чи замахана? Що справді приховував образ жінки в СРСР

Читать на русском
Автор
1306
Жінка у радянські часи
Жінка у радянські часи. Фото Колаж

Роль жінки у суспільстві регламентувалася владою

Жіноча доля у часи СРСР було не легка, адже на неї навішували багато ярликів та стереотипів. Тоталітарний режим вимагав від жінки виконувати одразу декілька ролей: дружина, матір, домогосподарка та робітниця-ударниця.

"Телеграф" розібрався, чому ідеальна жінка СРСР була скоріш замахана, ніж щаслива.

Дружина та матір

У Радянські часи побудова ідеології починалась з інституту сім’ї. Саме тому жінка мала бути люблячою, терплячою дружиною та гарною матір’ю у часи дефіциту. Вона не тільки повинна була добре готувати, дбати про чистоту у домі та дітей, а ще й бути чоловікові другом.

Школярі СРСР
Школярі СРСР

Ще змалечку дівчат навчали такого ремесла, бо навіть шкільна форма з фартушком давала школяркам зрозуміти, що перш за все вони мають бути господарочками на кухні. На уроках праці дівчат вчили усього, що має згодиться у подружньому житті — готувати, шити, в’язати, плести тощо.

Робітниці-ударниця

Радянські часи були виточені під грубу працю та виконання планів за будь-яких умов. На заводах, шахтах працювали не тільки чоловіки. Жінка у ці часи в роботі майже прирівнювалась до сильнішої статі, але не зарплатнею. Адже гендерні стереотипи ніхто не скасовував.

Жінки СРСР на роботі
Жінки СРСР на роботі

Кількість обов’язків, що лягали на тендітні плечі була колосальною, не дарма ж казали: "Студентка, комсомолка, спортсменка і просто красуня".

Так, у радянські часи жінка ще мала не забувати про спорт, щоб бути доглянутою. До речі косметичні процедури часто робили вдома, наслідували стильні зачіски та манікюри із модних журналів.

Домогосподарка

У 1961 році професія "домогосподарка" була затверджена на законодавчому рівні. Президія Верховної Ради СРСР прийняла указ "Про посилення боротьби з особами, які ухиляються від суспільно корисної праці і ведуть антигромадський паразитичний спосіб життя".

Жінка СРСР на кухні
Жінка СРСР на кухні

Тобто, якщо жінка не працювала, то мала бездоганно вести побут, а навіть, якщо і працювала, то ці обов’язки не знімалися.

Раніше "Телеграф" писав, про популярні речі з часів СРСР, які несподівано повернулися в сучасне життя.