Таємниця із серванту: навіщо потрібні були порцелянові рибки з СРСР, які були вдома у кожного

Читать на русском
Автор
143233
Історія порцелянових рибок із СРСР Новина оновлена 12 лютого 2024, 10:43
Історія порцелянових рибок із СРСР. Фото Колаж "Телеграф"

Ті самі рибки, з яких нікому не дозволяли пити не у свята, були дуже популярними й встигли побувати чи не в кожному будинку

У серванті чи не у кожного раніше стояв один і той же сервіз — набір з порцелянових синіх "рибок". При цьому зазвичай ним ніколи так і не користувалися, а просто сприймали його як елемент декору. Багато хто навіть не здогадується, як було задумано застосовувати цей посуд.

Зазвичай цей сервіз складався з графину 700 мл та шести чарок по 30 мл. Велика риба у вигляді коропа — це посуд для різних напоїв, у тому числі й алкогольних. Однак ті, хто все ж таки використовував посуд за призначенням, говорили, що пити їх "риб" було вкрай незручно, рідина з них виливалася.

Враховуючи незручності у використанні, люди придумали інше застосування фарфорових риб — вони служили як симпатичні статуетки. Багато хто з тих, хто не застав тих часів, може й справді прийняти цих "коропів" на елемент декору.

Варто додати, що сервіз у вигляді рибок вигадав грузинський художник Барамідзе Абесалом Давидович, який проживав у Ризі. Вперше графін у вигляді коропа він представив у 1950 році. Тільки тоді посуд був зроблений не в синіх, а в білих та золотих кольорах.

Вже з 1956 по 1959 " рибки " розпочали свою подорож світом. На керамічних виставках сервіз набуде великої популярності. Вже через рік їх виробництвом почали займатися у Ризі, а 1961 року масове виробництво сервізу розпочалося у Хмельницькій області та на Городницькому фарфоровому заводі у Житомирській області.

Багато хто називає цей набір просто "рибками", але офіційна його назва "Сімейство коропів". Саме з ним посуд надходив до магазинів Радянського Союзу. Найпопулярнішими були два кольори — біло-червоне і біло-синє.

Придбати графин на той час можна було за 2 рублі 55 копійок. Чарки-рибки були по 50 копійок. Цей сервіз був дуже популярним і потрапив чи не в кожну оселю.

Важливо додати, що зараз сервіс "Сімейство коропів" не вважається мотлохом, який можна забути, як і багато хто з СРСР. Колекціонери готові запропонувати непогані гроші за цей посуд. Якщо стан набору хороший і він зібраний повністю (графін та чарки), то ціна коливається від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Ще більше грошей можна отримати за "рибок" рідкісних забарвлень.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, для чого в СРСР на стіну вішали килим. Багато хто впевнений, що це для демонстрації рівня достатку, але це не зовсім так.