"Масло" та "олія": у чому різниця і як правильно вживати ці слова українською

Читать на русском
Автор
5596
У побуті є багато речей, які часто називають неправильно
У побуті є багато речей, які часто називають неправильно. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Речовини з високим вмістом жиру називаються по-різному залежно від їхнього походження

На кухні легко можна помилитись, говорячи українською про посуд чи якісь інгредієнти. Нерідко люди некоректно вживають слова "масло" та "олія", але насправді вони суттєво відрізняються по своєму значенню.

Мовознавець Олександр Пономарів у своїй науковій роботі про поширені помилки в українській мові "Культура слова: мовностилістичні поради" пояснює різницю. Так, "масло" означає харчовий продукт тваринного та мінерального походження ― вершкове чи вазелінове.

"Олія" означає жирову речовину, що має рослинне походження:

  • соняшникова;
  • кукурудзяна;
  • оливкова;
  • кокосова;
  • лляна;
  • гарбузова.

Зазначимо, що від цього слова також походить прикметник "олійний". Його використовують для позначення фарб та картин, намальованих олійними фарбами. Також можна говорити "Картини написані олією".

Помилка з вживанням цих слів пов’язана з тим, що у російській мові задля позначення цих речовин використовують одне слово ― "масло". Тут є необхідність згадати й про "мастило". Це українське слово, що означає технічну речовину для змазування тертьових поверхонь механізмів, пише портал "Мова ― ДНК нації".

Інфографіка з правильного вживання слів
Правильне вживання слів "Олія", "Масло" та "Мастило"

Раніше "Телеграф" писав, як правильно вживати слова "доля" і "частка". З ними теж пов’язана достатньо поширена помилка. Їх часто плутають через те, що у російській мові вони позначаються одним словом.