Вирощування томатів у приміщенні: як отримати смачний урожай

Читать на русском
Автор
3347
Головне — гарний догляд
Головне — гарний догляд. Фото ogorod.ua

Дізнайтеся, як правильно доглядати томати на підвіконні

Томати найкраще ростуть на відкритому повітрі та під сонячними променями. Але при певному догляді вони можуть рости, цвісти та плодоносити і в приміщенні.

При вирощуванні помідорів у приміщенні не варто розраховувати на те, що врожаю вистачить для консервації, в той же час ви зберете смачні маленькі помідори, які додадуть смаку улюбленим салатам і прикрасять закуски.

Раніше ми розповідали, як вирощувати розсаду томатів. Тепер же, разом із Bhg розповімо, як виростити томати на підвіконні.

Корисні поради щодо вирощування томатів у приміщенні

  1. Навіть якщо поставити томати на сонячний бік приміщення, їм буде недостатньо світла. Особливо якщо вирощувати плоди взимку. Тому краще придбати фітолампи, які спеціально створені для вирощування рослин. Обов’язково тримайте світло на відстані не більше 15 см від верхівки рослин. Інтенсивність світла знижується в міру віддалення від рослини. Саджанцям та молодим рослинам томатів потрібно від 18 до 22 годин додаткового світла на день при вирощуванні у приміщенні. Рослинам з плодами, що дозрівають, вже не потрібно дуже багато світла, і їх можна перемістити на вікно, що виходить на південь.
  2. Вибирайте сорти томатів з невисокими кущами та невеликими плодами. Сорти для вирощування у відкритому ґрунті будуть надто великі, щоб їх вирощувати у приміщенні.
  3. Забезпечте обігрів після посіву. Прискоріть проростання помідорів, забезпечивши їм тепло. Встановіть лотки з насінням на м’яке джерело тепла, наприклад, на верхню частину холодильника. Тепло дасть поштовх проростання лише за пару днів. Чим швидше проросте насіння, тим швидше ви зберете плоди.
  4. Коли розсада досягне приблизно 15 сантиметрів заввишки, пересадіть її у великий контейнер, наповнений свіжою ґрунтовою сумішшю. Контейнер повинен бути не менше 35 см завширшки та не менше 50 см завглибшки. Чим більший контейнер, тим більше може розширюватися коріння. У контейнері обов’язково мають бути дренажні отвори.
  5. Вирощуйте томати у теплому місці. Помідори добре ростуть у приміщенні за температури від 21 до 27°С. Холодні протяги негативно впливають на теплолюбні кущі томатів. Знайдіть місце для вирощування, захищене від холодних протягів.
  6. Тримайте рослини вологими, але не мокрими. Помідори, що ростуть у приміщенні, вимагають регулярного поливу, ніж рослини, що ростуть на відкритому ґрунті. Щодня перевіряйте потребу у воді. Якщо ґрунт вологий, не поливайте і перевірте ще раз наступного дня. Якщо ґрунт сухий, поливайте рослину доти, доки вода не потече з дренажних отворів. Використовуйте блюдце або велику тацю, щоб зібрати зайву воду. Вилийте воду із блюдця або піддону протягом 30 хвилин після поливу, щоб ґрунт не перезволожився.
  7. Регулярно вносить добрива. Щотижня удобрюйте томати розчином добрива для їстівних рослин. Частий полив, який вимагають томати, вирощені в контейнерах, видаляє цінні поживні речовини з ґрунту для горщика; поповнюйте поживні речовини, регулярно вносячи добрива.
  8. Запиліть томати. Помідори самозапиляються, а це означає, що для зав’язування плодів їм не потрібний пилок іншої рослини. Коли рослини почнуть цвісти, щодня обережно струшуйте їх. Це сприятиме кращому запиленню та зав’язуванню плодів.
  9. Повертайте контейнери за необхідності. Обертання не потрібне для рослин, освітлених фітолампами, але ті, які ростуть на сонячному вікні, потребують цієї процедури. Якщо не повернути, рослини нахилятимуться до світла.
  10. Встановіть опори. Кімнатні рослини томатів часто мають слабші стебла, ніж вуличні. Допоможіть рослинам вистояти під вагою достигаючих фруктів, встромивши бамбукову паличку поруч з основним стеблом. Використовуйте смужки тканини, щоб акуратно прив’язати стебло до кілочка.

Раніше "Телеграф" розповідав, як посадити та виростити огірки в домашніх умовах узимку. Отримати врожай під силу кожному.