Жоден кущик не пропаде: як виростити сильну розсаду томатів

Читать на русском
Автор
25630
Розсаді потрібні добрі умови
Розсаді потрібні добрі умови. Фото freepik.com

Дізнайтесь, що важливо зробити одразу після сходу насіння томатів

Без яскравих, соковитих і смачних помідорів важко уявити собі город. Більшість томатів вирощують через розсаду. Для отримання здорових кущів з сильним корінням не обов’язково мати теплицю. Хороший матеріал можна отримати і в квартирі.

Різні види томатів ростуть з різною швидкістю, але загалом більшості сортів потрібно від 60 до 100 днів, щоб досягти зрілості при вирощуванні насіння.

Про те, як правильно доглядати розсаду томатів, пише Better Homes & Gardens.

Поради щодо догляду за розсадою томатів

Щоб виростити здорові рослини, які можна буде навесні пересаджувати в ґрунт, слід дотримуватися наступних правил:

  • Забезпечте багато яскравого світла (12-15 годин на добу сонячного проміння або світла фітолампи). Іноді повертайте горщики з помідорами, якщо розсада витягується до світла.
  • Поливайте розсаду, але слідкуйте за тим, щоб горщики ніколи не стояли в калюжі води, інакше у них може виникнути коренева гнилизна. Також слідкуйте за тим, щоб рослини не в’янули.
  • Проредіть саджанці, коли вони досягнуть 5-8 сантиметрів у висоту і матимуть принаймні один або два набори справжнього листя. У кожному горщику, стаканчику або посадковому осередку вирощуйте лише один саджанець томату.
  • Коли у розсади з’явиться більше справжнього листя, почніть удобрювати її рідким органічним добривом. Процедуру слід проводити раз на тиждень.
  • Якщо ваші рослини виглядають перерослими, пересадіть розсаду в контейнери більшого розміру. При пересадці обережно поводьтеся з кореневою системою саджанців і садіть їх у нові горщики трохи глибше, щоб підтримати довгі стебла та стимулювати зростання більшої кількості коренів.
  • Загартовуйте рослини протягом одного-двох тижнів до пересадки у відкритий ґрунт. Для цього виносите розсаду на вулицю вдень і заносьте до приміщення на ніч. Це допомагає рослинам адаптуватися до температури та рівня освітленості відкритого ґрунту. Завдяки гартуванню рослина не отримає шок при пересадці й швидше адаптується до нових умов.

Коли пересаджувати розсаду томатів у відкритий ґрунт

Оптимальними для висаджування томатів на грядки без укриття можна вважати умови:

  • коли нічні температури не пускаються нижче +10 °С;
  • температура ґрунту не нижче +10°С — +12°С.

Раніше "Телеграф" розповідав, як удобрити засніжені грядки. Процедуру рекомендують провести тим, хто посадив на зиму часник та цибулю.