Свіжі овочі навіть взимку: як посадити огірки вдома

Читать на русском
Автор
6646
Вирощування огірків в домашніх умовах
Вирощування огірків в домашніх умовах. Фото publish.com.ua

Розповідаємо, як посадити та виростити огірки вдома взимку

Взимку організм по-особливому потребує вітамінів. Їх найкраще джерело — свіжі овочі та фрукти. Тому, варто посадити огірки вдома на підвіконні. Ми вже розповідали раніше, як виростити зелень у квартирі взимку. Сьогодні поговоримо про огірки.

Існують спеціальні сорти огірків для вирощування в кімнаті. Вони адаптовані під кімнатні умови та не потребують в догляді нічого особливо важкого. Про це розповідає zaxid.

Сорти огірків для вирощування вдома

  • "Балконний". Цей сорт не вимагає якогось особливого місця посадки. Огірки виростають маленькі (до 8 см).
  • "Махаон". Вага огірочків буде від 65 г. Можна зібрати до 10 кг урожаю.
  • "Пуччіні". Огірки цього сорту виростають за 45 днів. Їхня вага — до 65 г. Урожайність — до 9 кг.

Де вирощувати

Огірки люблять багато світла. Контейнер слід розташувати на підвіконні, який найкраще освітлюється. Треба також поставити додаткове освітлення спеціальними фітолампами. Можна також скористатися звичайними.

Ґрунт

Треба обрати родючий ґрунт. Його кислотність не повинна перевищувати 6,6-6,8 рН. Такий ґрунт можна купити в магазині, або зробити самостійно. Для цього потрібно змішати перегній, торф, ґрунт і крупний пісок.

Марганцівкою за 2-3 тижні до посіву слід продезінфікувати готовий ґрунт. Або ж можна прожарити ґрунт в духовці, розігрітій до 100°C. Після цього треба удобрити суміш. Підживити його можна деревним попелом (200 г), сечовиною (1 ст. л.) і нітрофоскою (1 ч.л.). На один кущ огірків треба 6 л ґрунту.

Температура повітря

Огіркам постійно треба тепло. Коли вони щойно посіяні, температура має триматися +25°C. Ліани будуть нормально почуватися при +22-24°C вдень. Вночі температура має бути не меншою 18°C.

Як підготувати насіння до посіву

Якщо ви придбали біле насіння, його треба обробити. Для цього потрібно замочити його на 30 хв в розчині марганцівки. Викидаємо насінинки, що поспливали. Після цього на дві доби залишаємо насіння на мокрій марлі. Якщо ваше насіння вже рожевого чи іншого кольору, воно вже оброблене та можна починати посів.

Як сіяти

Готове насіння сіємо у підготовлений грунт в контейнер або горщик. Якщо перед цим бажаєте проростити насіння, слід робити це в маленьких стаканах. Місткість, де ростимуть огірки, треба накрити плівкою чи склом. Коли сіянець матиме 5 і більше листочків, саджанці треба пересадити.

Пам'ятайте, що огірки треба регулярно поливати та тримати їх завжди в теплій температурі. Підживити овоч треба лише два рази. Коли виросло перших два листочки та коли їх стало троє.

Вирощуйте огірки вдома та забудете про нестачу вітамінів взимку. А що можна ще посадити на підвіконні, ми вже розповідали раніше.