Захистить від слимаків та морозів: як використовувати новорічну ялинку на дачі

Читать на русском
Автор
1323
Ялинка принесе багато користі
Ялинка принесе багато користі. Фото Колаж "Телеграфу"

Дізнайтеся, як застосувати ялинку з користю

Свята закінчуються і настав час розбирати новорічну ялинку, яка дарувала новорічний настрій останні пару тижнів. Перед власниками штучних дерев не стоїть вибір, куди подіти прикрасу після свят. А ось тим, хто вважав за краще прикрасити будинок натуральною ялинкою, доводиться шукати шляхи її утилізації.

Насправді не обов’язково викидати натуральну ялинку, тим більше якщо у вас є дача. Є як мінімум два варіанти її практичного використання на дачній ділянці.

Як використовувати новорічну ялинку на городі та в саду

Спосіб 1

Якщо ваше новорічне дерево має коріння і протягом свят стояло у горщику або у відрі з ґрунтом, поставте його на балкон, терасу або в прохолодну кімнату. Після заморозків ялинку можна буде відвезти на дачу та висадити у ґрунт. Таким чином ви дасте рослині друге життя і воно довго радуватиме своєю красою, але вже на дачній ділянці.

Спосіб 2

Використовувати ялинку без коріння можна відразу після свят. Її гілками можна накрити грядки з чутливими до холодів рослинами, захистити посадки від холоду та вітру. Для рослин, які люблять кислий ґрунт, наприклад у рододендронів, хвоя, що опадає до весни, утворює цінний гумус.

Спосіб 3

З використаної ялинки можна зробити мульчу. Але для цього дерево потрібно добре подрібнити.

Спосіб 4

Ялинові гілки можна використовувати в компості як основу або засіб вентиляції.

Спосіб 5

Хвою з новорічної ялинки можна зберегти до весни. З настанням тепла вона допоможе у боротьбі зі слимаками. Достатньо буде розсипати хвою на ділянці та забути про молюски. Равлики не люблять повзати голками, їм не подобається смак і запах хвої.

Що не можна робити з новорічною ялинкою після свят

Ніколи не використовуйте деревину з новорічної ялинки для печі чи каміна. Дерева хвойних порід мають у складі дуже багато смоли, яка не згоряє повністю, коптить і сильно засмічує димар. До того ж сосна дуже швидко прогорає і практично не дає тепла.

Раніше "Телеграф" розповідав, для чого треба закидати сніг у теплицю. Головне – правильно це робити.