Майже немає українського коріння: що означають прізвища топ-зрадників, які допомагали окупувати Донбас

Читать на русском
Автор
11448
Розповідаємо, звідки взялися прізвища Захарченко, Пушилін, Пасічник та Плотницький
Розповідаємо, звідки взялися прізвища Захарченко, Пушилін, Пасічник та Плотницький. Фото telegraf.com.ua

Якщо вам було цікаво, звідки взялися такі персонажі в Україні, — цей матеріал для вас

Не кожен знає, але насправді прізвище людини може багато сказати про її рід, звідки прийшли, ким були і чим займалися його предки. Наприклад, деякі прізвища носили справжні силачі, стародавні бізнесмени, винороби та пивовари. А що означає прізвища деяких відомих осіб? Зокрема, звідки походить рід таких відомих сеператистів як колишні та нинішні ватажки угруповань "ДНР" та "ЛНР", — Олександр Захарченко, Денис Пушилін, Леонід Пасічник та Ігор Плотницький? У цьому вирішив розібратися "Телеграф".

Захарченко

Олександр Захарченко, мабуть, найвідоміший із цієї четвірки, незважаючи на те, що він загинув ще кілька років тому у Донецьку. І його прізвище теж найпоширеніше серед цих чотирьох в Україні — при цьому воно єдине має українське походження. Розшифровується прізвище "Захарченко" просто, — воно означає "син Захара". А про те, що воно з’явилося саме на території України, каже характерне закінчення на "-ко".

На сьогоднішній день в Україні є понад 14 тисяч носіїв прізвища Захарченко, найбільше їх у Києві, Харкові, Кривому Розі, Запоріжжі та Одесі.

Карта поширення прізвища Захарченко в Україні
Карта поширення прізвища Захарченко в Україні

Пушилін

Прізвище "Пушилін" вважається російським і походить від слова "Пуша". Його могли давати комусь, хто займався чимось "пушним", — хутром або борошном. Крім того, так жартома могли прозвати молодика, на обличчі якого тільки з’явився пушок.

Це прізвище вважається рідкісним, в Україні є лише 33 його носії, — найбільше їх на Донбасі.

Карта поширення прізвища Пушилін в Україні
Карта поширення прізвища Пушилін в Україні

Пасічник

Це слов’янське прізвище, яке в давнину давали тому, хто займався розведенням бджіл, виготовленням чи продажем меду. Воно дуже поширена у Білорусі. В Україні є майже 14 тисяч її носіїв, більшість із яких перебуває на Волині.

Карта поширення прізвища Пасічник в Україні
Карта поширення прізвища Пасічник в Україні

Плотницький

Вважається, що це прізвище має польське походження, і з’явилося воно від прізвиська "Плотнік", — тобто, його в давнину дали тому, хто займався обробкою дерева.

В Україні це прізвище досить рідкісне, є лише 163 його носії, багато з яких живуть у Житомирській області.

Карта поширення прізвища Плотницький в Україні
Карта поширення прізвища Плотницький в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" також розповідав, що означають прізвища інших зрадників України — Януковича, Азарова, Табачника.