Можливо, в вас тече єврейська кров: як утворилися українсько-єврейські прізвища

Читать на русском
Автор
9357
Прізвища євреїв пов’язані з Україною
Прізвища євреїв пов’язані з Україною. Фото Freepik

Ці прізвища досі носять як євреї, так і українці

Серед українських прізвищ нерідко трапляються такі, що походять від іноземців, наприклад, від поляків. Але є й прізвища, які одночасно носять українське та єврейське коріння.

Ізраїльський філолог, лінгвіст та культуролог Вольф Москович назвав такі прізвища. За його словами, близько 30% прізвищ сучасних євреїв походять від географічних назв Німеччини, Чехії, Польщі, України, Молдови, Білорусії та Литви.

Євреї почали інтенсивно мігрувати до України з 16 століття. Але прізвища вони почали з’являтися приблизно з 19 століття і нерідко походили від назв міст в Україні.

"Іванкін, Ванніков – від містечка Іваньки поряд з Уманню (Маньківщина, – ред.). Заводівкер – від села Завадівка під Черкасами (Корсунщина, – ред.). Македонські походять із села Македони поблизу Канева (Миронівський район Київщини – ред.), а зовсім не з Македонії", – наголосив Вольф Москович.

Також зустрічаються абсолютно нетипові для євреїв прізвища: Задирихвіст, Трусиголова, Сторчеус, Псуйбумага. Вони походять від особистих якостей людини та давалися євреям українськими чиновниками.

У кожному регіоні чи навіть населеному пункті України був свій особливий набір прізвищ. Саме завдяки цьому генеологи можуть визначити, звідки походить та чи інша сім’я.

Також до українсько-єврейських прізвищ належать:

  • Миргородський, Білоцерківський, Васильківський, Чорнобильський, Бердичівський, Полтавський та інші (топоніми)
  • Абрамович, Давидович, Рабіновіч, Шмулєвіч (українські суфікси "-ич" та "-іч").

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які українські прізвища походять від природних явищ. Наші пращури здавна ще вірили в силу природних (метеорологічних) явищ та поважали її.