Ваші пращури розводили коней, якщо прізвище звучить так: знайдіть у списку своє

Читать на русском
Автор
19797
Прізвища, що походять від назв коней
Прізвища, що походять від назв коней. Фото https://pixabay.com/

Деяким українцям давали прізвища через їхню діяльність

Українські прізвища можуть багато розповісти про те, ким були предки їхніх носіїв. Вчені провели дослідження та пояснили походження українських прізвищ, пов’язаних із певними професіями та родом діяльності.

Відповідну наукову роботу оприлюднено на порталі Національної бібліотеки України імені Вернадського. Автор проекту Олеся Дзиря зазначив, що джерелами для дослідження прізвищ послужили, як і сучасні прізвища українців, так і давні прізвища, що згадуються в актових книгах ХІV – І половини XVII ст.

Так, прізвища, що утворилися від назв професій, передавалися нащадкам і ставали спадковими. У роботі йдеться, що у ХІV ст. було зафіксовано відокремлення ремесла від сільського господарства. Згодом збільшилася кількість різних ремісничих спеціальностей – шевців, кравців, шаповалів, бондарів, слюсарів, гончарів, кушнірів.

Автор зазначає, що деякі прізвища походять від назв коней та волів, володіння якими було настільки важливою обставиною селянського побуту. Так з’явилися такі прізвища: Сивокін, Білоконь, Чорновіл, Рябовіл, Рябоконь, Громак, Чалий та інші. Їх давали зазвичай тим, хто розводив коней.

Раніше "Телеграф" писав, що деяким українцям надавали специфічні прізвища після того, як вони переходили до християнства. Крім того, писав і про те, що означають прізвища українських топ-чиновників.