У вашому роду були вояки, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
85783
У вашому роду були вояки, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Багато з цих прізвищ збереглися досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про те, ким були пращури їх носіїв. Деякі з них можуть вказувати на те, що у роду були вояки.

Частина з таких прізвищ походить ще з часів козацтва. Є ті, що пов’язані зі заняттями та рольовими функціями козаків у Запорозькій Січі.

Так, прізвище Джура означає зброєносець, а Курінний походить від слова "курінь" — військово-адміністративна одиниця Запорізької Січі у 16-18 століттях, що складалася з кількох сотень козаків. Прізвище Отаманенко пішло від слова "отаман", тобто ватажка козаків, який обирається шляхом голосування.

Прізвище Компанієць означає "козак легкоконного Гетьманського полку", Сердюк — найманий піхотинець Запорізького війська. Хорунжий — прапороносець у Запорізькій Січі.

Також є прізвища, що пішли з часів діяльності Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Наприклад, прізвище Сотник походить від військового звання на Гетьманщині, УНР та УПА, а Чотар означає молодший офіцер Українських січових стрільців.

Слід зазначити, що вже згадуване прізвище Хорунжий могло мати не тільки козацьке походження. Таке військове звання було і серед Українських січових стрільців та в Українській Народній Республіці.

Раніше "Телеграф" писав про походження українських прізвищ, утворених від чоловічих імен. Це обумовлено історично тим, що українці здебільшого не мали прізвищ, а народжуючи дітей давали імен прізвище від імені батька.