Ваші предки були пов’язані з Польщею? Знайдіть у списку своє прізвище

Читать на русском
Автор
267102
Спочатку прізвища отримали польські аристократи
Спочатку прізвища отримали польські аристократи. Фото Ілюстративне фото

Польська культура вплинула на сучасні українські прізвища

Українські прізвища можуть розповісти про те, що у вашому роді були воїни. Однак дехто вказує на те, що предки були поляками.

Історик Валентин Бендюг розповів, як зрозуміти, що прізвище має польське коріння. За його словами, найчастіше вони зустрічаються у тих регіонах України, які входили до складу Речі Посполитої.

Серед поляків популярні прізвища із закінченнями "-ський" та "-цький", наприклад: Галицький, Потоцький, Валевський, Вишневський, Ковалевський тощо. Спочатку такі прізвища носили виключно польські аристократи, щоб означати межі своїх володінь (Замойський, Віслянський, Мільгевський). Але згодом цей спосіб утворення прізвищ поширився і на українські землі.

Згодом такі закінчення стали додавати до імен і навіть прізвиськ, від яких пізніше утворилися прізвища Іванівський, Хмельницький, Руданський, Задніпрянський, Артемівський, Вербицький, Левицький.

Також на території України, яка входила до складу Речі Посполитої, виникли прізвища із закінченнями на "ук", "чук", "юк", "ак". Спершу вони утворилися від хрестильних імен, але пізніше поширилися на інші імена. Так вийшли прізвища Гаврилюк, Василюк, Попільнюк, Контратюк, Ткачук, Левчук, Погребняк.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища вказують на те, що батьки росли без батька. Список прізвищ, які давали позашлюбним дітям.