Звідки родом ваше прізвище: як дізнатись регіон походження по закінченню

Читать на русском
Автор
115140
Знати історію свого роду важливо задля збереження історичної пам'яті Новина оновлена 04 грудня 2023, 08:00
Знати історію свого роду важливо задля збереження історичної пам'яті. Фото vseosvita.ua

Мапа прізвищ України строката, однак певні історичні області тяжіли до одноманітності форм

Українські прізвища мають різне походження. Деякі виникли від назв професій, частина — запозичені із інших мов. Однак навіть утворені від одного слова вони можуть мати особливість — закінчення. Популярність варіювалась в залежності від регіону.

Про це пише Український генеалогічний портал "Родовід". Зазначається, що прізвища утворені від словосполучень, наприклад Добривечір, Нетудихата та схожі, були козацькими. Вони поширювались із Запоріжжя та півдня України.

Найпоширенішим є закінчення -енко (єнко), його можна знайти в усіх регіонах, хоча максимального поширення набули на Наддніпрянщині, Полтавщині, Слобожанщині, Запоріжжі. Однак є особливі, місцеві закінчення, які можуть вказувати на походження з певного місця.

Так, для Галичини характерні закінчення -ів, -ишин, для Гуцульщини — -ук, -юк, Лемківщини — -ич. На Волині часто прізвища закінчувалися на -чук. В Закарпатті поширене закінчення -ович. Окрім прізвищ-поєднань, для Запоріжжя також характерне закінчення -ко.

Щож до тяжіння українських прізвищ до сусідніх народів, то шляхта і українська, і польска часто мала прізвища на -ський, -цький . Зрусифіковані або російські прізвища закінчувалися на -ов, -ин.

Раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища українців мають походження від освітян та працівників мистецької сфери. Серед них є й неочевидні варіанти.