Українські прізвища, які точно здивують іноземців: може і ваше серед них

Читать на русском
Автор
69638
Українка
Українка. Фото badfon

Це одне з джерел вивчення нашої історії, мови та культури

Деяким українським прізвищам більше тисячі років, інші ж говорять про те, що предки носія були силачами. А є група прізвищ, які вказують на те, що у роду були козаки й вони є своєрідним українським "ексклюзивом".

Як розповів викладач української мови А.Ф.Нечипоренко, якщо вам доводилося зустрічатися з людиною на прізвище Нагнибіда чи Перебийніс, чи ви самі носій такого прізвища, – ваші предки були козаками.

Саме такі колоритні прізвища із гумористичним відтінком отримували на Запорізькій Січі. Нечипоренко пояснює, що вони продовжили давню українську традицію, відому ще з фольклорних джерел: наприклад, Котигорошко, Вернигора.

"Аналогій таких найменувань годі й шукати в інших мовах, їх просто немає. Це особливість, якщо хочете, ексклюзив, української системи особових назв. Ну де ви ще, мандруючи світами, почуєте : Майборода, Тягнирядно, Неїжборщ, Гризидуб, Затуливітер, Вирвикишка, Несвятипаска, Завалипіч, Гуляйдень…?! Не прізвища, а "музика епохи", — захоплюється викладач.

Він додає, що українські прізвища – це одне із джерел вивчення нашої історії, мови та культури. Вони вкотре підтверджують істину про безмежний талант українського народу.

Раніше "Телеграф" розповідав про українські прізвища, які походять від тюркських слів. Ймовірно, що носії навіть не знали, що вони означають.