Предки були освітянами та знались на мистецтві: перевір своє прізвище у списку

Читать на русском
Автор
32641
Українці здавна мали хист до мистецтва та письма
Українці здавна мали хист до мистецтва та письма. Фото Телеграф

Серед них чимало відомих прізвищ

Коріння походження українських прізвищ повʼязані також з професійною діяльністю. Зокрема, на окремий щабель виділяють ті прізвища, які виникали через освітянську чи мистецьку діяльність наших пращурів.

Як зазначає дослідник Юрій Редько у праці "Сучасні українські прізвища", до цієї групи належать також рідкісні прізвища Книжник, Логік, Філософ. Він також наголошує, що відношення це дуже загальне, адже важко встановити, чи перший носій прізвища одержав його за те, що був у школі вчителем, чи сам протягом якогось вчився.

Людина, яка мала якесь відношення до школи отримувала прізвища Шкільник, Школьник, Школик, Школяр, Шкільний, Шкільнюк, Школун, Школьний.

А от мистецькі коріння мали прізвища Маляр з похідними Маляренко і Малярик, а також утворене від несмішливої назви прізвище Богомаз з похідним Богомазюк говорять самі за себе.

Природну співучість відображали прізвища Співак і Швець. Останнє скоріш за все було назвою дяка-псаломщика. З організацією хору (теж, очевидно, церковного) пов'язане виникнення прізвища Регент і похідного Регенчук.

Значна кількість прізвищ указує на те, що їхні перші носії були музикантами. Загальна назва Музика записана як прізвище у вось ми областях. Від цієї назви утворилося зменшене Музичка і патронімічні Музиченко, Музичук. Таке саме загальне значення мала і лемківська назва, від якої утворилося прізвище Гудак.

З насмішливих прізвиськ музикантів виникли, мабуть, прізвища Дармограй і Лихограй.

Низка прізвищ походить від назви інструмента, що на ньому грав музика:

а) Скрипник, Скрипець, Скрипка з похідними: Скрипчук; Скрипнюк, Скрип'юк, Скрипичайко, Скрипниченко;

б) Цимбаліст, Цимбаліста, Цимбалістий. Проте достеменно не відомо, що такі прізвища, як Цимбал, Цинбал з похідними Цимбалюк, Цимбалко, теж походять від назви музиканта, адже слово "цимбал" вживається і в переносному значенні.

в) Басістий утворене від слова "басистий", що, як пояснює Грінченко, значить "той, що грає на контрабасі". Але такого музику називали іноді просто "бас", тому ймовірно, що і прізвище Бас з похідними Баса, Басенко, Басюк виникло у зв'язку з тим, що його носії грали на контрабасі.

г) Дудар, Дудник і Дудаш, Дуда утворені від назви музиканта, що грав на дуді. Так само пояснюється виникнення зменшеного Дудка та утвореного від нього Дудко та одержаного по матері — Дудишин.

ґ) Сопівник — прізвище, утворене (з діалектною вимовою) від назви "сопільник", звідси патронімічне Сопільняк. Від слова "сопілка" походить, певно, і прізвище Софілканич на Закарпатті.

д) Кобзар.

е) Прізвище Бандура з похідним Бандуренко могло виникнути як назва того, хто грав на бандурі, хоч тут, як і до слова "цимбал", можливі й інші пояснення.

Усім оркестром народних інструментів, або "капелією", керував Капелістий — прізвище записане в Хмельницькій області. Назва ця могла означати також будь-якого музиканта, одного з членів "капелії".

Раніше "Телеграф" писав про українські прізвища, які здивують іноземців. І це група прізвищ, які вказують на те, що у роду були козаки й вони є своєрідним українським "ексклюзивом".