Топ-10 найпопулярніших прізвищ України та звідки вони пішли: шукай своє

Читать на русском
Автор
58955
Носіїв цих прізвищ можна знайти в кожному регіоні
Носіїв цих прізвищ можна знайти в кожному регіоні. Фото Колаж "Телеграфу"

Тільки одне прізвище в переліку виникло не від назви основного заняття людини

Найпопулярніші прізвища в Україні налічують понад 100 000 носіїв кожне. Найбільш розповсюдженим є прізвище Мельник — його основою стала назва професії. Більш ніж 100 тис людей мають також прізвище Шевченко.

Саме професійне походження прізвищ найпопулярніше в Україні. Про це свідчать дані генеалогічного порталу "Рідні". З топової десятки прізвищ, які розповсюджені в нашій країні, дев'ять походять від того, чим людина займалась.

Перелік популярних прізвищ України

  1. Мельник
  2. Шевченко
  3. Коваленко
  4. Бондаренко
  5. Бойко
  6. Ткаченко
  7. Кравченко
  8. Ковальчук
  9. Коваль
  10. Олійник.

Майже всі ці прізвища пішли під від назви професій — мельників, шевців, ковалів, бондарів, ткачів, кравців, олійників. Найпопулярнішою професією, яка стала джерелом прізвища, виявилася професія коваля. Одночасно три прізвища з топ-10 виникли від представників цього фаху. Ще три професії пов'язані із виготовленням одягу і тканин — шевці, ткачі, кравці. Єдине прізвище у топ-10, яке виникло не від назви професії це Бойко. Походження прізвища — мікроетнонім. Кількість носіїв прізвищ перевищує 50 тисяч людей кожне, а Мельник та Шевченко — понад 100 тисяч.

Раніше "Телеграф" розповідав про походження прізвищ української інтелектуальної еліти. Від назв їхніх професій, особливостей навчання або життя пішло чимало прізвищ.