Боялись розізлити душі мерців: чому предки не передавали речі через поріг

Читать на русском
Автор
2760
Поріг вважався символом переходу в інший світ
Поріг вважався символом переходу в інший світ. Фото Телеграф

Наші предки з повагою ставилися до власного будинку та його окремих деталей

Наші предки дотримувалися низки правил, коли віддавали комусь різні предмети. До прикладу, посуд не можна було повертати пустим. Також ви, напевно, чули про те, що не можна передавати речі через поріг. Але чи знаєте ви, звідки походить ця традиція і що вона означає?

Поріг — це не просто частина підлоги, яка відділяє вхідні двері від інтер'єру будинку. Це символ переходу з одного світу в інший, з одного стану в інший. У давнину наші предки вважали, що під порогом живуть душі померлих родичів, які охороняють будинок від злих сил. Тому передавати речі через поріг означало порушувати спокій покійних і привертати до себе негаразди.

Крім того, передавати речі через поріг могло призвести до втрати удачі, багатства або любові. Якщо ви давали комусь гроші або подарунок через поріг, то це означало, що ви втрачали свою енергетику і добробут. Якщо ж ви брали щось у когось через поріг, то це означало, що ви приймали на себе чужу негативну енергетику і проблеми. Якщо ж ви цілувалися з коханою людиною через поріг, то це означало, що ваше почуття ослаблюється і може розпадатися.

Тому нашим предкам радили не передавати речі через поріг, а краще запрошувати людину у свій будинок або самим вийти до неї на вулицю. Також не можна було сидіти на порозі або сповзатися з нього — це могло призвести до хвороб або нещасних випадків. Не можна було також розмовляти з незнайомцями через поріг — це могло призвести до сварок або конфліктів.

Звичайно, зараз багато хто не дотримується цих правил і не вважають їх актуальними. Але якщо ви хочете бути обережними і поважати традиції свого народу, то краще уникайте передавання речей через поріг. Якщо ж у вас все ж таки сталася така ситуація, то можете скористатися одним з наступних способів нейтралізації негативного ефекту:

  • Перехреститися три рази і попросити прощення у покійних.
  • Посипати собою і речами сіллю або свяченою водою.
  • Подарувати комусь із дому монету або хліб.
  • Приготувати смачну їжу і запросити гостя на обід або вечерю.

Нагадаємо, що наші предки мали багато прикмет і забобонів, які регулювали їхнє повсякденне життя. Деякі з них стосувалися таких звичайних речей, як хліб і сон. Наприклад, вони вважали, що спати ногами до дверей не варто, бо це приносить нещастя і може навіть призвести до смерті. Це пов'язано з тим, що так виносили померлих з будинку. Тому нашим предкам радили спати головою до дверей або перпендикулярно до них. Щодо хліба, то вони вважали, що ламати його — це до зламаної долі. Хліб символізував достаток і благополуччя, тому його треба було різати ножем або кусати зубами. Також не можна було класти хліб оберненим догори або викидати його — це означало зневаження до хліборобської праці і Божого дару.