Як виростити кріп і зелену цибулю у червні: секрети від досвідчених городників

Читать на русском
Автор
9287
Особливо зелень потребує поливу
Особливо зелень потребує поливу. Фото Відкриті джерела

Вирощування зелені у більш теплу пору має свої особливості

Кріп та зелену цибулю сіють не лише навесні, але й влітку, оскільки кожен городник хоче мати свою власну зелень до осені. Також можна подовжити "молодість" вже посадженого кропу. А зі свіжопосадженим головне — дотримуватися простих правил: обирати сонячне місце, готувати ґрунт, використовувати якісне насіння, поливати і підживлювати рослини вчасно, захищати їх від хвороб і шкідників. На відміну від весни, у червні може бути менше опадів, ніж у травні, тому поливання кропу і цибулі стає більш актуальним.

  • Сіяння кропу у червні можна робити двома способами: рядками або розсипом. Рядковий спосіб передбачає сформування грядок шириною 30-40 см і висотою 10-15 см, по яких проводяться борозни глибиною 1-2 см на відстань 15-20 см одна від одної. У борозни висівають насіння з інтервалом 2-3 см і засипають їх тонким шаром ґрунту. Розсипний спосіб полягає в тому, що насіння рівномірно розкидають по поверхні грядки і слабо притоптують або прикривають тонким шаром ґрунту.
  • Сіяння зеленої цибулі у червні можна робити також рядками або розсипом, але борозни повинні бути глибше — 3-4 см, а інтервал між насінням — 5-7 см. Кріп і зелена цибуля люблять сонячні і добре освітлені місця, тому не варто сіяти їх у тіні або під кроною дерев. Також вони не переносять заболоченості і застою води, тому ґрунт повинен бути родючим, рихлим і добре пропускати вологу.
  • Перед сіянням кропу та зеленої цибулі у червні потрібно добре розпушити ґрунт на глибину 15-20 см і вирівняти його граблями. Також слід внести органічні або мінеральні добрива, якщо цього не було зроблено восени або навесні.
  • Для кращого проростання насіння можна просочити у розчинах марганцевокислого калію, залізного купоросу або регуляторах росту. Також можна попередньо підготувати насіння: відкалібрувати, замочити, протравити, загартувати і потримати в поживному розчині.
  • Поливання кропу і цибулі стає більш актуальним у червні, коли може бути менше опадів, ніж у травні. Потрібно слідкувати за вологістю ґрунту і поливати посадки регулярно, але не часто, щоб не спричинити гниль кореневої системи. Також у червні може бути більше випаровування вологи з поверхні ґрунту, тому корисно проводити мульчування посадок соломою, травою або компостом.
  • У червні день стає довшим і сонце сильнішим, ніж у травні, тому кріп і цибуля отримують більше світла і тепла для свого росту і розвитку. Однак, якщо у червні є ризик перегрівання ґрунту або опікання листя, то потрібно створити посадкам тимчасову тінь, наприклад, садовою сіткою або агроволокном.
  • Також влітку варто убезпечити зелень від шкідників. Для цього можна використовувати народні або хімічні засоби, а також сумісне саджання кропу і цибулі з рослинами-компаньйонами, як-от морква, петрушка, огірки, помідори або капуста.

Нагадаємо, що для того, щоб зробити пір’я цибулі м’ясистими та зеленими, потрібно провести підживлення спеціальним розчином. Завдяки добриву оживе навіть зів’яла зелень. Також варто знати, що цибуля добре поєднується з морквою на городі. Ці два овочі мають унікальні властивості, які допомагають їм рости здоровими. Морква відлякує цибульну муху, а цибуля – морквяну. Крім того, вони не конкурують за поживні речовини в ґрунті, а навпаки – покращують його структуру та склад.