Три секрети вирощування моркви влітку: що робити, аби отримати багатий врожай

Читать на русском
Автор
16479
Особливо ретельно потрібно доглядати за морквою влітку Новина оновлена 12 червня 2023, 14:31
Особливо ретельно потрібно доглядати за морквою влітку. Фото Телеграф

Щоб отримати багатий і якісний врожай моркви, потрібно дотримуватися деяких правил посадки і догляду за цим овочем

Щоб отримати багатий і якісний врожай моркви, потрібно дотримуватися деяких правил посадки і догляду за цим овочем. Особливо важливо правильно доглядати за морквою влітку, коли формуються коренеплоди і вони потребують достатньо світла, вологи і поживних речовин. А також садити поруч рослин-захисників.

Полив

Полив — це одна з найважливіших процедур для моркви, особливо в спекотну погоду. Морква любить регулярний і помірний полив, який не дозволяє ґрунту пересихати або перезволожуватися. Недостатнє поливання призводить до того, що морква припиняє рости, її коренеплоди стають грубими, дерев'янистими і гіркими. Надмірне поливання сприяє розтріскуванню коренеплодів і розвитку гнильових хвороб.

Норма поливу залежить від типу ґрунту, кліматичних умов і фази розвитку моркви. Зазвичай морква поливається один раз на тиждень об'ємом 10-20 л на 1 кв. м. Поливати моркву краще вранці або ввечері, коли сонце не таке яскраве. Поливати можна з допомогою лейки з тонкою насадкою або шланга з розпилювачем. При поливанні слід уникати попадання води на листя і коренеплоди моркви.

Пригнічення бур'янів

Бур'яни — це конкуренти моркви за світло, вологу і поживні речовини. Бур'яни також можуть бути носіями хвороб і шкідників, які можуть зашкодити моркві. Тому необхідно регулярно прибирати бур'яни з грядок з морквою, особливо в перші тижні після посадки. Пригнічення бур'янів можна проводити ручним або механічним способом.

Ручне пригнічення бур'янів полягає в тому, що бур'яни вириваються з коренем або обрізаються ножицями. Цей спосіб дуже трудомісткий і потребує багато часу, але дозволяє добре очистити ґрунт від небажаної рослинності. Механічне пригнічення бур'янів полягає в тому, що бур'яни перекриваються мульчою або спеціальною тканиною. Цей спосіб дозволяє не тільки позбутися бур'янів, але і зберегти вологу в ґрунті, покращити його структуру і запобігти розтріскуванню коренеплодів.

Підживлення

Підживлення — це необхідна процедура для моркви, яка допомагає покращити розвиток коренеплодів і збільшити їх калібр і смак. Морква потребує достатнього вмісту кальцію, калію, фосфору і азоту в ґрунті. Ці елементи можна вносити у вигляді органічних або мінеральних добрив.

Органічними добривами для моркви можуть бути компост, перегній, курячий послід або рослинний настій. Їх можна вносити перед посадкою моркви або під час росту рослин. Органічними добривами слід користуватися обережно, оскільки їх надмір може призвести до згрубіння коренеплоду, появи бокопускань і зменшення лежкості.

Мінеральними добривами для моркви можуть бути суперфосфат, калійна селітра або кальцинована сода. Їх можна вносити у вигляді сухих гранул або розчинених у воді. Морква погано переносить хлор, тому слід уникати добрив з його вмістом.

Також дізнавайтеся, коли і як садити огірки, томати, капусту та інші культури на городі згідно з посівним календарем на червень. А для того, щоб зібрати величезний врожай огірків, можна посадити біля них корисну зелень.