Як врятувати огірки від жовтих плям на листі: 3 прості поради

Читать на русском
Автор
33494
Огіркам загрожують грибки та паразити
Огіркам загрожують грибки та паразити. Фото Телеграф

Не дайте жовтим плямам на листях огірків зіпсувати ваш настрій і урожай

Хто не любить свіжих і хрустких огірочків з грядки? Але щоб насолоджуватися урожаєм, потрібно дбати про рослини і захищати їх від різних шкідників і хвороб. Одна з таких проблем — це жовті плями на листі огірків, які можуть мати різні причини — до прикладу, наслідки діяльності павутинного кліща. У цій статті ми розповімо про три найпоширеніші з них і як їх усунути.

Павутинний кліщ

Павутинний кліщ — це дуже маленька тварина, яка живиться соком рослин. Вона може бути різного кольору: червоного, жовтого, зеленого або коричневого. Цей шкідник може атакувати огірки як у теплицях, так і на вулиці, але найбільше йому подобається сухе і тепле середовище. Якщо ви помітили жовті плями на листі огірків, тонку павутинку на стеблах або дрібненьких рухливих цяток на нижньому боці листя — це ознаки павутинного кліща. Він висмоктує сік з рослин і призводить до їх послаблення і загибелі.

Щоб позбутися павутинного кліща, вам потрібно:

• Регулярно поливати і обприскувати огірки водою з милом або содою.

• Використовувати народні засоби на основі часнику, цибулі, тютюну, перцю або ромашки.

• Застосовувати хімічні препарати, якщо інші способи не допомагають.

Вірус огіркової мозаїки

Вірус огіркової мозаїки — це хвороба, яка передається через соковідсмоктувальних комах: тлю, цикадок, трипс. Вони викликають появу жовтих плям на листі огірків, які можуть бути з рожевими або бурими краями. Також хвороба впливає на форму і смак плодів: вони стають кривими, гіркими або безсмаковими.

Щоб запобігти вірусу огіркової мозаїки, вам потрібно:

• Обирати для посадки стійкі до хвороби сорти і гібриди огірків.

• Обробляти насіння і розсаду огірків від комах і вірусів.

• Боротися з тлями, цикадками, трипсами і іншими соковідсмоктувачами, які можуть переносити вірус.

• Видаляти і знищувати хворі рослини.

Пероноспороз

Пероноспороз — це грибкова хвороба, яка поширюється через спори гриба. Вона викликає появу жовтих плям на листі огірків, які з часом стають коричневими або чорними. Також хвороба може заражати плоди, роблячи їх м'якими, водянистими або гнилими.

Щоб попередити пероноспороз, вам потрібно:

• Дотримуватися сівозміни і не садити огірки після рослин, які також можуть хворіти на переноспороз: капуста, буряк, картопля, томати.

• Забезпечувати достатнє освітлення і провітрювання посадок огірків.

• Регулювати полив і не допускати перезволоження ґрунту.

• Обприскувати огірки фунгіцидами, якщо з'являються перші ознаки хвороби.

Не ігноруйте підозрілий вигляд ваших овочів, а шукайте її причину і застосовуйте відповідні заходи. Так ви зможете вберегти врожай і насолоджуватися смачними дарами саду та городу.

Нагадаємо, що для вирощування огірків також важливо правильно добирати добрива для ґрунту. Як повідомлялося раніше, одним з ефективних засобів є деревний попіл, який знижує кислотність ґрунту. А ось харчова сода запобігає борошнистій росі. Також не забувайте про полив і захист від комах, які можуть переносити віруси і хвороби на огірки. Дотримуючись цих простих порад, ви зможете виростити здорові і соковиті огірки на своєму городі.